24 март 2022 г. – Световен ден за борба с туберкулозата

24 март 2022 г. – Световен ден за борба с туберкулозата

Пет случая на болестта са регистрирани за миналата година в област Смолян

Всяка година на 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Целта е да се повиши осведомеността на обществото за опустошителните здравни, социални и икономически последици и да се засилят усилията за прекратяване на глобалната епидемия от това заболяване. На тази дата през 1882 г. германският лекар Роберт Кох обявява, че е открил бактерията, причиняваща туберкулоза, и отваря пътя към диагностицирането и лечението й.

Туберкулозата остава една от най-смъртоносните инфекциозни болести. Всеки ден над 4100 души губят живота си и близо 28 000 души се разболяват от това предотвратимо и лечимо заболяване. Приблизително 66 милиона живота са били спасени от 2000 г. насам благодарение на глобалните усилия за борба с туберкулозата.

Темата за 24 март 2022 г. е „Инвестирайте за прекратяване на туберкулозата. Спасете животи.“. Тя показва спешната необходимост от влагане на ресурси в борбата с болестта, особено важно в ситуацията на кризите, които преживяваме сега – пандемията от COVID-19, военните конфликти и екологичните бедствия, всички те излагащи на голям риск напредъка към елиминирането на инфекцията.

За десет години в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) броят на новоустановените пациенти с туберкулоза пада средно с 5% годишно, което е най-бързият спад сред всички региони на СЗО. Въпреки това, успеваемостта на лечението сред новодиагностицирани и рецидивиращи пациенти е 77%, което остава едно от най-ниските на регионално ниво на СЗО. Смъртните случаи в тази част на света са се увеличили поради въздействието на пандемията от COVID-19. Близо 20 000 души все още умират от болестта всяка година. Всеки трети пациент с туберкулоза има мултирезистентна форма на заболяването (MDR-TB), което намалява успеха на лечението. Държавите в Европейския регион имат най-високите нива на мултирезистентна туберкулоза в световен мащаб. Девет държави са изправени пред особено голямо бреме в този аспект.

В област Смолян през последните пет години не се наблюдава съществена динамика на заболеваемостта от туберкулоза. През 2021 г. този показател има най-ниска стойност – регистрирани са 5 случая, при 13 за 2020 г. и няма деца от 0 до 17 години. Заболеваемосттта е 4,9 на 100 000 хил., която е под средната за страната. Сред десетте контактни лица са открити две с латентна (неактивна) форма на болестта.

Повече за туберкулозата

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път и се причинява главно от Mycobacterium tuberculosis. Около една четвърт от световното население е носител на латентната форма на заболяването, а една десета се разболява от активна туберкулоза. Симптомите зависят от органа на тялото, който е инфектиран. Обикновено туберкулозата засяга белите дробове. В този случай основните симптоми са кашлица с продуктивна храчка (понякога с кръв), задух и болка в гърдите. Има и общи симптоми като треска, нощно изпотяване, загуба на тегло и апетит, умора и обща слабост. Хората, живеещи с ХИВ или други заболявания, които отслабват имунната им система (като диабет), хората на имуносупресивна терапия и тези, които употребяват тютюн или алкохол, са изложени на много по-висок риск от развитие на заболяването. Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) е устойчива към две от най-мощните лекарства срещу болестта. Това е резултат от неадекватно лечение и/или лош контрол на въздушно-капковите инфекции в здравни заведения и други обществени места с близък контакт между хората. Туберкулозата може да засегне всеки, но е особено свързана със социални детерминанти на здравето като миграция, лишаване от свобода и социална маргинализация.

Изготвено по материали от интернет страницата на СЗО и данни на РЗИ – Смолян

Вирни се горе