24-годишна родопчанка завоюва среброто в "Най-добър готвач на България 2022"

24-годишна родопчанка завоюва среброто в "Най-добър готвач на България 2022"

24-годишната Диана Георгиева от смолянското село Стойките изуми журито на конкурса на Националната Кулинарна Купа България 2022 с представянето си в тежката категория на конкурса “Готвач на България 2022”, организиран от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ),пише"Марица".

Младата родопчанка се бори с трима професионални готвачи за престижния приз и завоюва второто място.

Първи кръг бе със задание за приготвянето на двустепенно меню за двама души, от предястие и основно, в продължение на два часа. Участниците приготвяха вегетарианско ястие и агнешко месо.

Във втория финален кръг BLACK BOX с предоставена от организаторите кутия с тайни продукти, еднакви за всички конкуренти. Всеки участник разполагаше с 15 минути за създаване на рецепта и с 60 минути за приготвяне на предястие и основно.

„Диди се пребори с готвачи с многогодишен опит в състезанието и показа силата и огъня на младостта“, каза един от топ готвачите на Смолян – Снежи Орлова, която участва в състезанието за "Кулинарен отбор на България“, заедно с Милко Петров и Христо Бузалов, и се наредиха четвърти в класацията.

В категория “Телешко”, участие взе Димитър Паскалев- председател на Клуба но професионалните готвачи Смолян. В изключително тежката категория, Паскалев се класира в топ 5 за България.

Хит за готвачите обаче е Диана на този конкурс. След повече от пет години живот зад граница, младата Диана се завръща в родното село и започва да работи като главен готвач в собствения си ресторант – ретро ресторант “Борика”. Енергичен и позитивен човек, тя впечатлява местни и преминаващите десетки туристи през ресторанта в курортното село с атрактивните си и авангардни с вид и вкус ястия.

Красивата Диана създаде в свободното си време през миналата година Артателие за талантливи родопчанчета в Стойките. „Скритото“ отвори врати с първи фестивал на 20 млади творци – поети, художници, танцьори, певци.

Вирни се горе