22 хиляди лева за Тошко събра инициативата „КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СМОЛЯН“

22  хиляди лева за Тошко събра инициативата „КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СМОЛЯН“

Кметът Николай Мелемов връчи събраните средства от инициативата „Календар на община Смолян -2024 г.” на майката на Тодор – Мария Апостолова . Те са в размер на 22 000 лв. Това е рекордна сума, откакто е стартирала благотворителната инициатива. Доказателство, че когато всички се обединим за едно добро дело се случват чудеса.

Благодаря на всички хора от Смолян и страната, които бяха съпричастни към благородната кауза и закупиха за поредна година календара на община Смолян. Дарените от тях средства ще подпомогнат интензивните терапии и закупуването на необходимите консумативи, които ще направят по –пълноценен живота на Тодор. Той е наше дете и затова може да разчитате на помощ, която не приключва с тази инициатива. Винаги сме насреща да помогнем с каквото можем, каза Мелемов пред майката.

Изказваме и нашата благодарност към Вас, г-н Мелемов, за организираната благотворителна инициатива и всички хора, които се включиха в нея и дариха средства за Тошко. Трудно се съгласих да участваме, притеснявах се хората как ще го възприемат. Но сега ще говоря и с други майки, които изпитват подобни страхове да ги превъзмогнат и да се включат в благотворителност, която се организира за нашата деца. Кураж ми вдъхна съпричастността на хората и децата, които организираха различни инициативи за Тошко. Благодаря и на „Колите в Смолян“. За мен тази любов и съпричастност, която срещнахме от толкова много хора ни дава сили и кураж да продължим напред, каза развълнуваната майка.

Не трябва да се притесняват семействата на дечица с проблеми да търсят помощ. Трябва да бъдем съпричастни и да възпитаваме нашите деца в съпричастност. А подобни благотворителни каузи го постигат, посочи още Мелемов.

Припомняме, че нашият малък герой Тодор Апостолов е на 11 години и е от Смолян. Ражда се в седмия месец. При раждането всичко е нормално. След около две седмици се наблюдават нарушения в ритъма на дишане и е поставен на апаратна вентилация. Изписан е с диагнозата „Интравентикуларен кръвоизлив“, „Десностранен пневмоторакс“, „Бронхопулмонална дисплазия.“ Впоследствие е диагностиран с ДЦП, „Квадрипареза“, „Хидроцефалия“ и „Епилепсия“. Тошко не ходи и не говори.

Към момента предстои да се направи отново фибротомия по метода на Улзибат в Сърбия. Това е техника при която се срязват патологични фиброзни изменения на мускулите, предизвикващи контрактури и болки при децата. Вече има една направена такава манипулация през 2019 г. Предстои и консултация с ортопед за изкривяването на гръбначния стълб вследствие на отслабени мускули. Предстои закупуване на количка по-голям размер, стол –вертикализатор, както и рехабилитации.

Семейството се справя с необходимите процедури и медицински манипулации. Но тъй като Тошко расте се налага да се купува периодично нова количка за 1800 лв., терапевтичен стол и вертикализатор за деца с увреждания на стойност 4000 лв., а фибротомията в Сърбия през 2019 г. е струвала 3 000 евро.

Тошко има двама братя близнаци, които са на 15 години. Цялото семейство го обгражда с много любов, внимание и грижи.

Община Смолян благодари на всички, които показаха съпричастност към благородната кауза, както и на авторите на снимките, които ги предоставиха безвъзмездно за изработването на календара. Изказваме благодарност и към всички хора, фирми, търговски обекти, учреждения, цехове и образователни институции, които се отзоваха да продават календара с благотворителна цел.

За шеста поредна година тази инициатива ни дава надежда, че в колкото и трудни времена да живеем, доброто и съпричастността могат да случват чудеса, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Altetive text

Вирни се горе