22-годишен фокусник от Смолян спечели приза „Илюзионист на годината”

22-годишен фокусник от Смолян спечели приза „Илюзионист на годината”

22-годишният Стефан Сунков от Смолян бе удостоен с приза „Илюзионист на годината 2022”. Освен високото отличие маг Суни Magic грабна и първата награда в категорията „Манипулации” на Фестивала „Fire magic“ (Огнена магия) с международно жури, който се проведе на 1 и 2 април във Вариететния театър в София.

Стефан Сунков събра най-много точки от всички състезатели в оспорваната надпревара. Той се представи със своя уникален авторски номер – манипулации с топки и други манипулационни реквизити, които представи виртуозно и успя да взриви публиката.

„Суни Magic се представи най-достойно от всички. Международното жури беше във възторг от неговото изпълнение, изпълни всичко без нито една грешка. Догодина Стефан ще се явява на европейският фестивал с този номер”, каза продуцентът Борислав Борисов, който е зам.-председател на Съюза на илюзионистите и е известен с артистичния си псевдоним Боби Шоу.

Събитието е знак на приемственост и символично предаване на огъня от едно поколение илюзионисти на друго. „Затова и фестивалът започна със знака на приемствеността. Най-възрастният илюзионист акад. Никола Петров – Корли, поднесе купата с магическия огън в ръцете на най-малката илюзионистка 7-годишната Мирела. Датата също не е случайна – на 1-ви април се отбелязва професионалния празник на илюзионистите в България, който се чества за 47-ма година”, допълни още Боби Шоу. Във фестивала, който се провежда за първи път, участваха 70 илюзионисти., като не всички се включиха в състезанието.

Акад. Никола Петров – Корли, получи голямата награда за сценична дейност – 60 години на сцената. С голям успех се представиха младата генерация илюзионисти – Юрий Захариев, Диан Чилов, Радослав Георгиев, Дани Русев. Специалната награда на Училището за фокуси и Академия за магично изкуство – едногодишен курс, спечели най-малкият участник Аристо .

„Фестивалът се определя като най-модерният и уникален по рода си в България. Той се организира с подкрепата на Съюза на артистите в България. Страхотната организация на събитието включваше и блестящия спектакъл „Уеб Бурлеска”, представен от момичетата на Вариететен театър София, които завладяха публиката с невероятното си изпълнение.

Продуцентите на фестивала илюзионистите Боби Шоу и Шехерезада обещават, че през следващата година „Fire magic“ ще се превърне в най-значимото магично събитие, не само на Балканите, но и в Европа. Петчленно международно жури догодина ще бъде заменено със седемчленно и с участие от всички страни.

„Отсега започва трескавата подготовка за догодина. Голяма радост за училището за фокуси е, че всички ученици печелят първи награди по категориите. А в международното жури бяха председателите на магическите клубове на Балканите. Предстоят ни няколко гала концерта на победителите и турне в страната. Плануваме да минем и през Смолян”, допълни още Борислав Борисов.

Вирни се горе