2066 лв. е месечната издръжка на 3-членно семейство

2066 лв. е месечната издръжка на 3-членно семейство

2066 лева на месец трябват на 3-членно домакинство, за да живее сносно. Това означава, че всеки от двамата работещи трябва да получава минимум по 1331 лева бруто, съобщи Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ по време на представяне на изследването "Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021”.

За първи път нетният доход за издръжка на семейство надминава психологическата граница от 2000 лева. Ако домакинството е едночленно, разходите само за храна възлизат на 417 лв. месечно, а човекът трябва да работи за 1479 лева. Толкова е необходимия доход за осигуряване на социално приемлив начин на живот за последното тримесечие на миналата година.

“Минималната работна заплата загуби своята покупателна способност през миналата година, но и от 1 април няма да може да си я върне, особено имайки предвид новата прогноза за инфлация от 7.5 на сто, а не заложената в бюджета – 5.6 на сто”, коментира Любослав Костов, директор ИССИ.

“Лошото е, че броят на работещите на минимална работна заплата расте”, смята президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Все още на 650 лева са около 500 хиляди наети лица, които са 22 на сто от всички наети към септември миналата година. Тези хора работят основно в секторите селско, горско и рибно стопанство, преработваща промишленост, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт на автомобили и др, като масово са извън държавния сектор. Огромната част от „работещите бедни” са в частния сектор – 91,5 на сто от всички на МРЗ и само 42 хил. лица, или 8,5% са в обществения сектор. Ето защо са неверни твърденията на бизнеса, че държавата е лош работодател, коментира Пламен Димитров.

Вирни се горе