20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя, под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя, под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

ОДМВР – Смолян организира специализирана полицейска операция

Инициативата от ROADPOL и всички подкрепящи я партньори се обединяват около позицията, че отговорността за жертвите на пътя е на всички и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки.

ОДМВР – Смолян организира специализирана полицейска операция, която се посвещава на безопасността на движението по пътищата в региона и недопускане на загинали при пътни инциденти.

На 20-ти септември /сряда/ на бул. „България“ – до църквата „Св. Васарион Смолянски“ от 10:00 ч., ще се раздават брошури с указания към водачите, в които са отразени правила, които да спазват при управление на МПС.

Статистика: За периода 01.01.2023г – 31.08.2023г. на територията на област Смолян са възникнали общо 194 пътнотранспортни произшествия. От тях 50 тежки ПТП със 64 ранени участници в движението и 2 ПТП с двама загинали участници. За подобряване на безопасността на движението и контролната дейност на територията на областта са проведени 77 специализирани полицейски операции по метода на “Широкообхватен контрол” и 93 други специализирани полицейски операции, които се осъществяват в условията на видеозаснемане.

Нарушенията за превишена скорост, установени с мобилни автоматизирани технически средства от пътните полицаи на територията на ОД МВР - Смолян общо са 9981, за които са съставени 9970 фиша и 11 АУАН. Случаите за шофиране след употреба на алкохол до 1.2 промила са 94, за тях са съставени АУАН, а 46 са случаите за шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта, за които са започнати бързи производства срещу водачите. За шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози са регистрирани 44 случая.

Апелът е всички участници в движението – шофьори, пешеходци, велосипедисти да спазват правилата за движение по пътищата.

Важно е вниманието на всеки един гражданин да се насочи към прилагането на ефективни и реални действия за намаляване на пътно-транспортните произшествия в района и страната.

Нека бъдем отговорни и толерантни, и с личния си пример изискваме безопасно шофиране по пътищата, като спазваме правилата!

Вирни се горе