19 пожара са регистрирани през юли в Смолянско

19 пожара са регистрирани през юли в Смолянско

През месец юли 2021 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 43 броя излизания, от които 19 пожара, 15 пъти оказване на техническа помощ, 5 броя аварийно – спасителна дейност и 4 броя лъжливи повиквания. От възникналите пожари 4 броя са с щети. При пожарите няма загинали или пострадали хора. Причините за пожарите с щети са следните: 2 броя са в резултат на късо съединение, 1 брой от небрежност при боравене с открит огън и 1 брой поради техническа неизправност. Осем от пожарите са възникнали в сухи треви и площи, причинени от небрежност при боравене с открит огън 2 броя, мълния 4 броя и късо съединение в далекопровод 2 броя.

Уважаеми съграждани, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян Ви призовава да бъдете отговорни и стриктно да спазвате правилата за пожарна безопасност с цел предотвратяване на горски пожари. Само за четирите дни от началото на месец август са възникнали 6 пожара в сухи треви и площи, два от които са с нанесени преки материални щети. Летните горещини, изсъхналата растителност и вятърът са факторите, които бързо усложняват пожарната обстановка. Дори изхвърлени незагасени фасове или кибритена клечка могат да предизвикат значителни щети.

Абсолютно е забранено паленето на сухи клони, стърнища и отпадъци. Нека заедно опазим нашето богатство – гората!

При открити признаци на пожар (дим, мирис на изгоряло и пламъци), възможно най-скоро, съобщете за възникналия пожар на телефон 112!

Вирни се горе