18-годишната Мария Бялкова направи изложба

18-годишната Мария Бялкова направи изложба

Тя е част от състава на 101 каба гайди с ръководител Костадин Илчев

18-годишната Мария Бялкова е възпитаник на Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян и откри първата си самостоятелна изложба. Освен че рисува Мария Бялкова свири и на гайда. Затова експозицията с картините ѝ в залата на Държавния архив беше открита с музикален поздрав от гайдари.

Тя рисува от 4-годишна и се прекланя пред своитe учители:

“По принцип човек се учи, докато е жив и винаги има нещо, което научава през творческия си път, с това което се е захванал. Аз се радвам и съм благодарна, че уча в такова училище, където учителите са много всеотдайни, внимателни. Те са уникални хора и знаят как се преподава нещо такова. Карат ни да бъдем хора, отдадени на изкуството. Развиват ни таланта”, каза за БНР Мария Бялкова.

Тя е част от състава “101 каба гайди” с ръководител Костадин Илчев.

“Гайдата е много модерен за днешно време инструмент. Всеки, който се докосне до този звук от гайдата чувства една тръпка и го кара самата душа да си освободи. Отдавам си душата на това и се опитвам по някакъв начин да отдам енергията си и на околните. Самата гайда единствено само в родопите се среща този инструмент- каба гайда. Родопската каба гайда е една от единствените гайди, които като цяло звучат най-ниско, а всички останали гайди в другите фолклорни области са високи и звучат много по-високо”.

Нарисуваният портрет от Мария Бялкова на Костадин Илчев става причина за първата ѝ изложба. Към изявата я подтиква Иван Иванов, председател на читалище “Христо Ботев” в Смолян.

“На този двоен празник на Мария – сещате се защо, защото тя се занимава с два вида изкуство – изобразително изкуство и в същото време е музикант – кое ще надделее след време ще видим, но засега тя обича и двете изкуства”, каза фотографът Сашо Сарандалиев.

Директорът на Професионалната гимназия за приложни изкуства Симеона Коруева поднесе поздравителен адрес към младата художничка:

“Изкуството свързва хората и им предоставя възможност за себеизява и себепозание. Мария е от щастливците, които са тръгнали по пътя на професионално занимаващи се с изкуство”.

Вирни се горе