1700 декара насаждения от черен бор са пострадали от пожара край село Хвойна

1700 декара насаждения от черен бор са пострадали от пожара край село Хвойна

Лесоинженери от ЮЦДП извършиха обследване на опожарената гора край чепеларското село Хвойна. При огледите е констатирано, че пожарът е обхванал периметър от 1700 декара, в това число 600 декара, които пламъците са обхванали върхово. От тях 500 декара са държавни гори. От низов пожар са засегнати около 800 декара. В опожарената зона има около 300 декара „зелени острови“ и скали. Пострадали са насаждения от черен бор, на средна възраст 80-100 години.

Следва да се обследва здравословното състояние на гората. Там, където дървостоят е пострадал на 100 процента от върхов пожар, дърветата ще бъдат изсечени, тъй като те няма да се възстановят. Горските територии, попаднали в низов пожар ще бъдат наблюдавани, за да се види как ще реагират дърветата. Ако те започнат да съхнат, чак тогава ще се прибегне към отсичането им. По предварителни разчети, пострадалите от върхов пожар държавни горски територия са около 30 процента от обгорената зона, което възлиза на около 13 000 кубични метра стояща маса, без клони.

В гасенето на пламналата на 28 август гора край село Хвойна се включиха служители на ЮЦДП и 14 държавни горски и ловни стопанства в обхвата на държавното предприятие, екипи на РДГ-Смолян, на пожарната, Община Чепеларе и много доброволци. Гасенето на пожара бе сериозно затруднено от липсата на горски пътища. Две тежки верижни машини и мултифункционален багер на Южноцентрално държавно предприятие разчистваха и прокарваха достъп до опожарените зони. В борбата с огъня от въздуха се включиха военни хеликоптери от авиобаза „Крумово“, съобщиха от ЮЦДП.

Вирни се горе