17 двойки сключиха граждански брак в "Ягодинската пещера" през 2023 г.

17 двойки сключиха граждански брак в "Ягодинската пещера" през 2023 г.

17 двойки избраха "Ягодинската пещера“, за да сключат там своя граждански брак през изминалата 2023 г. Това каза Сергей Генчев, цитиран от агенция Фокус. През предходната 2022 г., сватбите под земята са били 15, а интересът към нетрадиционния ритуал се запазва, посочи уредникът. Всички младоженци са български граждани, тази година няма чуждестранни. Все още няма заявки за сватби през 2024 г., като се очаква те за започнат през по-топлите пролетни месеци.

Запазва се и посещаемостта на "Ягодинската пещера“ през изминалата година. Голяма част от посетителите са хора, които идват за пореден път в пещерата, удивени от красотата й, поясни Генчев. Той припомни, че както всяка година, първите посетители и тази година са влезли безплатно в пещерата.

Генчев допълни, че през месеците януари, февруари и март са по-малко посетителите и в това време на годината се извършва профилактика.

По-голямата посещаемост през зимата е на панорамната площадка "Орлово око“, където хората искат да видят красивата гледка, който се разкрива оттам. "Повечето се качват там, защото голяма част от тях вече са идвали по 5-10 пъти в пещерата. Снегът не е много голям и върхът Св. Илия е достъпен“, допълни Генчев и подчерта, че по традиция на 3 март отново ще има празник на върха.

Вирни се горе