166 години отбеляза СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян

166 години отбеляза СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян

В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий Първо Средно училище в Смолян, което носи техните имена, отбеляза своя патронен празник и 166-та си годишнина. След две години на Ковид- пандемия, концертът на учебното заведение беше наистина впечатляващ. „Повече от два месеца децата се готвят усилено за него и искаме да покажем, че можем да преборим Ковид, можем да преборим кризи и можем да вървим напред“, каза директорът Росица Шехова. Тя посочи, че СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян е приемник на първото в квартала училище „Св. Йосиф“ и от там насетне е едно просветно гнездо, което расте с града, смалява се с града, следва ритъма на живот в нашия град. „Днес учениците ни са 500. Гордеем се с това, че във всеки випуск виждаме таланти и всеки е с нещо талантлив. Гордеем се с тези, които завършиха и ни славят с примера, с работата си, с отношението си към обществено значими теми“, каза още Шехова.

Pyrvo Празникът започна с посрещане знамето на училището и с химна на Република България. Множеството гости, дошли на празничния концерт бяха приветствани от директорът Росица Шехова. „166 години ни делят от началото, но във всяка следваща година се чувстваме като първолаци, учим нещо ново, развиваме себе си, покоряваме нови върхове, изграждаме таланти и се гордеем с това. За целия ни народ, за цялата страна, за всички училища последните две години бяха тежки изпитания, свързани с живота ни. Важното е, че ние продължихме, ние се провокирахме и направихме скок в дигитализацията на образователния процес. Ние пораснахме с цяла една дигитална епоха“, посочи в словото си директорът на учебното заведение.

shehova

Своите поздравления отправиха зам. областният управител Явор Руженов и секретарят на община Смолян Момчил Николов.

Беше връчена, за 17-ти пореден път, годишната награда за учител на годината. Получи я Теодора Василева Доневска. Наградата „Млад педагогически специалист“ бе връчена на Стефка Гугинска – училищен психолог. Бяха връчени и годишни стипендии на ученици, които са показали отлични резултати в учебния процес, както и годишни грамоти на ученици с високи резултати и активна дейност – спортна, културна, участия в проекти и др. Празничните изяви на учениците започнаха с изпълнение на химна на българската просвета „Върви народе възродени“.

Вирни се горе