16 пожара са възникнали през май в област Смолян

16 пожара са възникнали през май в област Смолян

През месец май 2019 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 42 произшествия, от които 16 пожара, 23 случая на оказване на техническа помощ, и са проведени 2 аварийно-спасителна дейности.

От възникналите пожари 4 броя са с щети и са възникнали в следствие на късо съединение в транспортни средства.

РД “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян напомня на гражданите, че със Заповед на Областния управител периода от 15.04.2019г. до 15.11.2019г. е обявен за пожароопасен в горските територии. Поради това задължително е:

Да не паркирате автомобилите си в затревени крайпътни площи. Избирайте за тази цел обособените места за паркиране или такива с песъчлива основа.

След използване на огън, задължително се загасяйте чрез обилно заливане с вода и зариване с пръст.

Не изхвърляйте фасове от автомобила, особено когато преминавате покрай или през горски участъци.

Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става единствено чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

Особено отговорни по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите трябва да бъдат туристите, ловците, гъбарите, секачите и др.

При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) по най-бързия начин подайте съобщение за забелязания от вас пожар – на тел. 112, като при това е необходимо бързо да оцените обстановката – възможно най-точно да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение на пожара. Ако запалването е в начална фаза с пръст, пясък и тупалки от зелени клони пожарът може да бъде предотвратен.

Приканваме всички, които пребивават в горите или работят в съседство с тях, да бъдат отговорни, да спазват правилата за пожарна безопасност и да не палят огън.

В случай на пожар незабавно да сигнализирайте на тел. 112!

Вирни се горе