158 болници с 50 % по-малко договори с НЗОК

158 болници с 50 % по-малко договори с НЗОК

С 14% по-малко договори ще сключат болниците със здравната каса през тази година, обяви здравният министър Божидар Нанев.

Редукцията е резултат от новите изисквания за работа на лечебните заведения. Според тях 21 лечебни заведения не отговарят на нито един критерий и не са заявили желание за договор по нито една клинична пътека.

Нито една от тези болници обаче не е по-далеч от 50 километра от друго лечебно заведение, което осъществява всички лечебни дейности, посочиха от МЗ.

На пресконференцията в здравното ведомство беше обяснено, че 158 частни, държавни и общински заведения ще сключат наполовина по-малко договори със здравната каса в сравнение с миналата година.

Други 85 лечебни заведения ще имат с 15% по-малко договори. Намалението при 82 болници в това отношение ще е 9%.

Само при областните болници, които са 25, няма да има намаление на договорите. Те покриват критериите на здравното министерство.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването Валерий Митрев, става дума „за сеч на сухи клони". „Живите дръвчета се запазват", каза още той.

По мнение на здравния министър Нанев всички тревоги, че хората ще останат без здравно обслужване, са неоснователни. Достъпът до прегледи, рентгенови и лабораторни изследвания е осигурен чрез системата на извънболничната помощ, посочи той.

Нанев подчерта, че ангажимент на държавата е спешната помощ. Здравното министерство е взело мерки за разкриване на отделни, спешни кабинети, за да могат екипите да обслужват населението по места, посочи още той.

Нанев отправи призив към общините да направят заседания, на които да разгледат собствеността си с оглед на образуване на здравен фонд в заведения за извънболнична помощ като медицински центрове и други. Това може да бъде решение на принципала – общините, поясни той.

Нанев добави, че провежданата сега реформа е закъсняла с осем години и разясни критериите за преструктурирането в болничния сектор – болниците да бъдат обезпечение с кадри, апаратура, техника, да осигуряват 24-часова помощ.

Там, където не е възможно да се сключат договори с НЗОК за болнична помощ, ще се използват възможностите на извънболничната помощ, отбеляза той.

Във връзка с преструктурирането, на много места се обсъжда идеята за създаване на областни болнични холдинги и консорциуми, заяви от своя страна зам.-министър Митрев.

Той изрази надежда, ако някой попадне в общинска болница, да не му се налага да търси връзка за прехвърляне в друга. От МЗ подчертаха още, че здравната каса ще осъществява контрол върху лекарите и новите условия и изисквания.

Вирни се горе