15 август дава старт на Лятната АНТИСПИН кампания

15 август дава старт на Лятната АНТИСПИН кампания

С безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН ще се реализира Националната лятна АНТИСПИН кампания в нашата област. Гражданите и гостите на областния град могат да установят своя статус също и за хепатит В, С и сифилис всеки работен ден от 15 до 30 август, във времето от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински изследвания на РЗИ. В три последователни дни от 16 август експерти по промоция на здравето ще разпространяват информационни материали за рисковете от небезопасния секс в основните квартали на Смолян. Целта е се насърчат младите хора към отговорно сексуално поведение и да се популяризира възможността за целогодишно тестване в здравната инспекция в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН.

Лятната кампания на Министерството на здравеопазването е заключителният четвърти етап от Националната АНТИСПИН кампания. Ежегодната инициатива се провежда в България вече 30 години, от 1992 г., с цел да насочи вниманието на обществото към проблема и да повиши осведомеността за начините на предаване и най-вече за предпазване от вируса ХИВ и други сексуално трансмисивни инфекции. Както в много други сфери на общественото здраве в световен мащаб, усилията за превенция на СПИН през последните три години също претърпяха негативното въздействие на пандемията от COVID-19. СЗО отправя предупреждение, че забавянето на услугите за тестване, лечение и грижа във връзка с ХИВ излага уязвимите групи от населението на повишен риск.

Според МЗ от началото на година до 5 май 2022 г. са открити нови 110 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на вируса в страната от 1986 г. досега са 3 831 лица. Данните са категорични, че основният път на заразяване е сексуалният: 97% от новорегистрираните са се инфектирали при полов контакт, а само 3% – при инжекционна употреба на наркотици.

Тъй като сексът без презерватив е най-разпространеният начин за предаване на вируса на СПИН, съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, проверени за наличието на ХИВ, избягването на случайни контакти и използването на предпазни средства при всеки такъв контакт.

Изключително важно е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте! Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе