14-тото Национално изложение на младежките организации

14-тото Национално изложение на младежките организации

В периода 22.06-24.06.2018г. се проведе национална среща на младежките организации във Варна. Д вама представители на сдружение “Млади изследователи за младежко развитие” взеха участие.

Целите на срещата бяха:

  • дискутиране предизвикателствата в работата на организациите, както и възможните решения;

  • съвместно сътрудничество, общи проекти и споделяне на ресурси;

  • представяне на организациите участници и тяхната дейност на 14-тото Национално младежко изложение;

  • запознаване със застъпничеството и неговото приложение за справяне с предизвикателствата;

  • надграждане и споделяне на основните ценности, които обединяват организациите като общност вече 8-ма година.

На 23 юни се състоя и 14-тото Национално изложение, на което всички участници представиха дейността на организациите си.

Смолянската организация се похвали с 6 международни обучения, които се кординират от страна на сдруженито.Така също и с 25 партньорски проекта , които са дали шанс на много младежи да обменят опит напълно безплатно в рамките на програма Еразъм+.

Администрираната група във фейсбук с над 26 000 последователи, която впечатли самата Фейсбук компания и ги покани в началото на месец Февруари в Лондон на „Facebook Communities Summit“, където имаха уникалния шанс да разкажат за доброволчеството и младежката активност , се оказа безспорен пример за международно признание.

Организатори на събитието бяха „Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите – МСМРБ” и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности”,с партньорството на Национален младежки форум и Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” (Varna2017).

Тази година фокусът беше върху организациите и предизвикателствата пред тях. Участниците бяха разделени в 4 работни групи и работиха заедно върху извеждането на проблемите като след това търсеха и техните решения, както и инструментите за справяне с тях. По време на срещата участниците разбраха повече и за мрежуването като в последствие стигнаха до извода, че именно то е пътя към съвместната и успешната работа на организациите и че работата в екип всъщност е един изключително силен „коз“ за справяне с голяма част от изведените предизвикателства. ЕДИНеНИЕ!. Друга важна тема беше и застъпничеството. Участниците разбраха какво всъщност е то, видяха много примери за застъпнически кампании и се научиха как и самите те да направят своя такава. Интересът беше толкова голям и младежкия дух толкова приповдигнат, че една застъпническа кампания се „роди“ по време на срещата и се сдоби с привърженици, съобщиха организаторите.

Също така се проведе и 14-то изложение на младежките организации! В него взеха участие и „Млади изследователи за младежко развитие“. Щандовете буквално бяха навсякъде и бликаха мотивация, станаха „дом“ на много все още неосъществени мечти, намериха и много партньори сред спиращите се на щандовете. Тези дни бяха белязани с безброй нови идеи, запознанства, мотивация и, разбира се, много младежки дух, който се озвучаваше от NOVA ROCK SCHOOL.

Едно интересно и вълнуващо събитие, което комбинира сериозна работа и свежи забавления. Най-ценното от тези срещи са новите възможности за партньорства и съвместни инициативи на младежките организации в България.

Вирни се горе