14 маратонци пробяха част от маршрута на славните герои на полк.Владимир Серафимов

14 маратонци пробяха част от маршрута на  славните герои на полк.Владимир Серафимов

Историята ни дава повод за самочувствие, каза кметът Мелемов и даде старт на спортната проява.

За втора поредна година община Смолян организира маратон по повод Освобождението на Родопите и Празниците на града. В надпреварата участваха 14 състезатели, сред които и миналогодишните маратонци Руско Кадиев, съпругата му Нонка Кадиева и Радко Михайлов. Маршрутът, общо 15 км., започна от връх Средногорец , а финалът бе пред паметника на полк.Владимир Серафимов на пл. „България” в областния град. Старт на спортната проява от паметния връх даде днес Николай Мелемов.

„Щастлив съм, че като кмет на община Смолян ще дам старт на това събитие. Благодаря на организаторите и на Даниела Керкелова, които показват, че когато човек прави нещо с душа и сърце, то се получава. Не случайно избрахме старта на проявата от Родопската Шипка, защото трябва да знаем и помним историята ни. Благодарение на саможертвата, в името на Родината, на това място нашите деди са извоювали свободата ни. Историята ни дава повод за самочувствие и сили да преодоляваме трудните моменти в нашия живота .Радвам се, че много млади хора участват в спортното събитие, защото младите хора са бъдещето ни”, каза в словото си на Родопската Шипка Мелемов и пожела успех на маратонците. След час и четири минути първи пристигнаха на финала Николай Касабов и Радко Михайлов, след тях Виктория Бойкова и Микаела Витанова . С малко закъснение ,заради контузия, пристигна и доайенът на маратонците Руско Кадиев, който миналата година пробяга 100 км по повод 100 години от Освобождението на Родопите.

Всички бегачи бяха посрещани от Мелемов. След като бяха поднесени цветя пред паметника на полк.Серафимов, градоначалникът награди първенците и останалите участници в надпреварата. „Надявам се този маратон да стане традиционен. Поздравявам всички участници в спортната проява, защото с подобни прояви показваме признателност към подвига на героите загинали за нашата свобода”, каза още кметът на Смолян. Микаела Витанова и Виктория Бойкова са на първо място при жените. Нонка Кадиева е на трето. Николай Касабов и Радко Михайлов са първи при мъжете, а на трета позиция се класира Руско Кадиев.

Щастливи сме , че пробягахме част от маршрута на нашите герои, донесли на щиковете си свободата за Родопите, споделиха тийнейджърите след състезанието.

На събитието присъстваха още общинската съветничка Мариана Сивкова, главният финансист Венера Аръчкова, шефката на дирекция „Общинска собственост” Мариана Цекова и др.

Сред спортните прояви, които организира община Смолян по повод Освобождението на Родопите бяха още Лекоатлетическа щафета и Световния ден на ходенето. В тях се включиха много ученици, състезатели от спортни клубове и граждани. Спортните състезания се превърнаха в празник за Смолян .

Вирни се горе