121 СМОЛЯНСКИ МУЗЕЙНИ ЧАНОВЕ ЗАЗВЪНЯХА И В НЕАПОЛ

121 СМОЛЯНСКИ МУЗЕЙНИ ЧАНОВЕ ЗАЗВЪНЯХА И В НЕАПОЛ

На 30 януари 2022 г. в РИМ “Стою Шишков” – Смолян се проведе първата от общо две онлайн срещи с Българското неделно училище „Българче“ – Неапол, Италия. По информация от училищния директор Пепа Стефанова над 100 потребители се включиха в училищната платформа, не само от Италия, но още и от Южна Африка, Гърция, Нидерландия и Германия, за да участват във виртуална разходка из постоянната експозиция на смолянския музей „Културно-историческите богатства на Родопите от древността до наши дни“.

Музейният екскурзовод Анна Болгурова изнесе екскурзоводска беседа на живо, която започна с магическия звук на чановете от уводната експозиционна композиция от „Родопски чанове и халища“, която посреща всеки посетител. Емоционалното въздействие беше засилено и от родопската песен „Снощи съм гости имала“, поднесена от 8-годишната Величка Стоева, с която музеят изрази голямата си радост да посрещне, макар и виртуално, нови затъжени за българското наши сънародници зад граница. Последва запознаване с музейните ценности от праисторията, времето на траките и Средновековието, показано беше родопското облекло и традициите, свързани с обреди и обичаи от Родопите. На фона на обредния реквизит, свързан с родопската сватба, Вили Стоева изпълни и знаковата песен „Ела се вие превива, мома се с рода прощава“.

За музея в Смолян виртуалната среща с Българското неделно училище „Българче“ от Неапол беше осмата по ред с наши училища в чужбина след тези от Ню Йорк и Вашингтон (САЩ), Базел (Швейцария), Реус (Испания) и Кьолн и Хайделберг (2 пъти) от Германия през 2021 година. Втората среща с „Българче“ от Неапол ще бъде след седмица.

Вирни се горе