111 години от Балканската война и боевете за освобождението на Родопите

 111 години от Балканската война и боевете за освобождението на Родопите

По време на Балканската война, българското военно чудо е подвигът на Двадесет и първи Средногорски полк на връх Кавгаджик - днес Средногорец. На 21 октомври 1912 г., под командването на полковник Серафимов, дружините на полка водят съдбоносна битка с 4 пъти по-многобройна турска армия за освобождението на българските села в Смолянско и на целия Родопски регион. Победата на българските воини е записана в националната ни история като „Родопската Шипка“, а полковник Серафимов е почитан в Родопите като освободител.

В чест на 111 годишнината от епопеята на връх Средногорец, сдружение Български щит с проект "Ангажирани и осъзнати граждани на съвременна Република България" и с партньорството на Община Смолян, организира на 20 октомври, петък, тържествен сбор на връх Средногорец пред паметника – костница „Родопска Шипка“. В церемонията по отдаване на почит ще участват 150 ученици от гр. Рудозем. В програмата са включени още беседа „111 години от Балканската война 1912 – 1913 г.“ и представяне на ученически есета на тази тема.

На 21 октомври, ученици от гр. Ардино ще се включат в доброволческата акция на Сдружението за есенно почистване на района около паметника-костница, за което Община Смолян ще предостави чували и ръкавици. Под методическото ръководство на Община Смолян и РИОСВ Смолян, участниците в акцията ще имат обучение на тема „ Рециклиране и опазване на околната среда“. В 15:00 ч. те ще присъстват на тържествения ритуал пред паметника, с който Смолян отбелязва годишнината от победата на „Родопската Шипка“.

За организаторите:

Събитията се реализират по проект "Ангажирани и осъзнати граждани на съвременна Република България" на Сдружение Български щит, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025) на Министерство на младежта и спорта на Република България.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе