11 украински деца ще учат в училища в Смолянско през новата учебна година

11 украински деца ще учат в училища в Смолянско през новата учебна година

11 украински деца ще учат в училища в Смолянско през новата учебна година по информация от Регионалното управление на образованието в Смолян, предаде БТА.

В РУО са постъпили молби от родители за записване на 11 ученици и 9 деца от Украйна в детски градини в областта, информира Никола Запрянов – началник на РУО.

Десет от украинските ученици ще посещават училища в Смолян, а едно – в с. Павелско. В чепеларското село са настанени украинка с трите ѝ деца, избягали от войната, уточняват от кметството.

След няколкомесечен престой в Павелско семейството се сприятели с местните жители, а децата по-лесно преодоляха езиковата бариера, посочи кметът Атанас Станков.

Около 200 украинци пребивават в почивни бази и частни квартири в област Смолян, по данни на БЧК – Смолян. От Червения кръст осигуряват допълнителна грижа за бежанците, които се справят сами, наемайки квартири. Някои от останалите в областта украински бежанци вече започнаха работа, посочи директорът на БЧК-Смолян Мария Делева. Работодател е заявил готовност да наеме петима украинци за работа в хотел.

От офиса на БЧК в Смолян призовават жителите на града да се включат с дарения на храни, перилни препарати и хигиенни материали в помощ на украинските семейства. Даренията се приемат всеки работен ден в БЧК – Смолян.

Червенокръстката организация се подготвя да осигури помощ и подпомагане на пребиваващите в областта украински бежанци за зимния период.

Вирни се горе