11 май – професионален празник на библиотекаря

11 май – професионален празник на библиотекаря

Регионална библиотека „Николай Вранчев” отбеляза деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти с празнична програма за библиотекарите от област Смолян.

Тържествено бяха наградени победителите от конкурса „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината” за 2022г., който се осъществява в партньорство с Oбластна администрация - Смолян . От тази година наградите в конкурса ще носят името на Йорданка Вълчева - дългогодишен зам. директор на Регионална библиотека и професионалист с принос за развитие на библиотечното дело не само в региона, но и в България.

Отличен в категория „Библиотека на годината” за 2022 г. е: библиотека към НЧ „Прогрес 1939” с. Старцево.

В категория „Библиотекар на годината” за 2022 г. наградата получи: Емилия Бабачева - библиотекар в библиотека към НЧ „Светлина – 1938” – гр. Неделино.

За принос в библиотечното дело, грамоти се присъдиха на:

Любомира Чаталбашева – библиотекар в НЧ „Балкански просветител 1871” – гр. Смолян, на библиотека при НЧ „Кирил Маджаров 1866” – гр. Смолян, библиотека при НЧ „Светлина 1938” – гр. Неделино и библиотека при НЧ „Светлина 1948” – с. Гьоврен. За успешен старт в професията грамота получи Елена Лещева – библиотекар при НЧ „Никола Вапцаров“ – село Хвойна, община Чепеларе.

Официални гости на събитието бяха Георги Кисьов – главен секретар на Oбластна администрация - Смолян, Марин Захариев – зам. кмет на Община Смолян, Бонка Балийска от Регионален инспекторат по образованието – Смолян. Те поднесоха цветя, поздравителни адреси и приветствия към библиотечната гилдия. Поздравителни адреси бяха получени и от Държавен архив – Смолян, ЕГ „Иван Вазов” – Смолян, ЦПЛР ОДК – Смолян, ОДЗ”Зорница”и др. партньори.

Директорът на Регионална библиотека - Смолян Светлана Хаджиева се обърна към библиотечните специалисти с пожелание за здраве, дръзновение и удовлетвореност от професионалната им дейност.

svetla

Приятна изненада за всички присъстващи бе музикалния поздрав от маестро Валентин Генчев – саксофонист. Той изсвири познати мелодии на известни класици и музиканти от близкото минало. С рецитал в навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, второкласниците от СУ „Отец Паисий” с учители г-жа Белберова и г-жа Капитанова зарадваха библиотекарите и гостите на събитието.

Откриване изложба на фотолюбителите от клуб „Светлопис" към Регионална библиотека бе завършек на празничната програма и възможност за присъстващите да се насладят на още едно изкуство – фотографията.

Вирни се горе