103 починали за денонощие, слабо намаление в интензивните отделения

 103 починали за денонощие, слабо намаление в интензивните отделения

1681 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Продължаваме да се движим към 14-15% положителни от всички изследвани, 8309 са в болница – има намаление, най-слабо остава намалението в интензивно отделение – 771. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

103 са загубили битката с вируса. Вероятно на единната информационна система има проблем и затова данните са закъснели.

В България се лекуват, както в целия свят, затова сравнението с Великобритания и Израел, където няма починали – ключовият фактор е ваксинацията, категоричен е инспекторът.

Вчера има рекорд на 21 000 имунизирани у нас, темпът трябва да се увеличи, обясни още Кунчев. Зелените коридори се отварят в дни, в които джипитата не работят и са поддържащ фактор за ваксинация, каза още той.

Епидемичният процес се развива по собствени правила и върху него не може да се влияе, такова влияние са постигнали едва пет страни в Европа. България е на 14-о място по заболяваемост в ЕС, на фона на Европа, където намаляването е с 10%, ние сме с 14%. Ясно е, че излизаме от трета вълна, но никой не може да каже какво ще се случи по-нататък, обясни подробно доц. Ангел Кунчев.

По думите му Щаб трябва да има и той самият е готов да бъде част от него.

Политизирането на кризата е в целия свят, а при нас, особено по време на изборите, е видно. Епидемията е природен процес с правила, у нас пречат два фактора – много лимитиран ресурс в здраветопазването и голямо недоверие в обществото, коментира той.

По отношение на смъртността Кунчев е дал задача да се извади за последните 5 г. каква е смъртността в Европа, за да се види ситуацията с всички други болести, по думите му – “абсолютно същата”.

Позицията на Кунчев е, че дискотеките трябва да останат затворени, но намаляването на заболяваемостта може да даде глътка въздух. Той е категоричен, че не трябва да преминаваме тази преднина по великденските празници.

Той е притеснен от това, което става в Индия – ще даде възможност на вируса да създаде много варианти.

Кунчев коментира и ваксинацията: От май започва масова ваксинация с право на избор за първа и за втора доза.

Вирни се горе