103-години навършва днес Първи Среднородопски театър "Изгрев"

103-години навършва днес Първи Среднородопски театър "Изгрев"

Днес Първи Среднородопски театър “Изгрев”, основан в Долно Райково, местността Тестото, навършва 103 години. В Народно читалище “Орфееви гори-1870” – гр Смолян, кв. Райково се поддържа традицията да се играе театър. От средите на театър “Изгрев” са и първите театрали, положили основите на Родопския драматичен театър “Николай Хайтов” – гр. Смолян, който през 2021г. чества 70-а си годишнина.

“За мен е чест, като дългогодишен театрален ръководител и режисьор на Младежки театър “Ирис” в НЧ “Орфееви гори-1870” и секретар на читалището, да поздравя с празника всички театрали, преминали през годините на читалищната сцена и да им благодаря за чудесните преживявания, с които са дарявали любимата публика и са разпръсквали искрици любов към театъра, които палят сърцата ни още и още… Да ни има, да бъдем и да пребъде театралното изкуство!”, написа в социалните мрежи Цеци Илиева.

На 8 януари 1919 година в Райково е основан Първият Среднородопски театър Изгрев. Театърът е разкрит към Културно-туристическо дружество „Орфееви гори“ в Райково. С пиесата „Хъшове“ на Иван Вазов се дава началото на 100-годишното театрално дело в Родопите. Първи дом на театъра става изоставената и полусрутена сграда, строена от турската власт за църква на патриаршеското малцинство в Долно Райково. През 1921 година с Указ на Цар Борис ІІІ сградата е предоставена за театър и читалище. Днес в местността, наречена Театрото, е поставена паметна плоча и всяка година наследниците на театър „Изгрев“ правят факелно шествие до там. Първи директор е бил Тодор Пинтиев. Първи режисьор е Стоян Пухов. Театърът служи като основа при създаването на Родопския драматичен театър в Смолян през 1951. С малки прекъсвания през годините тук са поставяни над 220 пиеси на български, руски и западни класици. Първи художник на театъра е бил Борис Леплински.

От 1971 год. в читалищния театър са работили като режисьори Елена Бакалова, Хари Костов, Минчо Байрактаров, Георги Крумов, Антон Деветаков, Янко Митев, Ивелин Андреев, Николай Тенев, Гавраил Паламудов. Хора оставили трайно име с постановките, които са поставили в Райково. Театралният колектив на читалището е лауреат на V, VІ и VІІ Републикански фестивали на любителското художествено творчество. Има спечелени колективни и индивидуални златни и сребърни медали за постановки и роли.

От 1992 година до сега ръководител на Младежки театър “Ирис”, наследници на театър “Изгрев” в читалището е Цеца Илиева. Режисьор е на постановките “Котаракът с чизми”, “Джуджето и седемте Снежанки”, “Най чудното чудо”, “Нирвана”, “Моцарт”, “Женско царство”, “Снежната кралица”, “Малкият Принц” и други.

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

Вирни се горе