101-ви алпийски полк в Смолян отбеляза своя празник

101-ви алпийски полк в Смолян отбеляза своя празник

101-ви алпийски полк в Смолян отбеляза днес своя празник. Честването започна с молебен за здраве, отслужен от Смоленският епископ Висарион и иконом Запрян Шиков. След това бе почетена паметта на генерал Андрей Боцев-началник на отбраната на Република България и командир на поделение 28330-гр. Смолян в периода от 2004г. до 2007г. Пред паметната му плоча, която се намира на входа на Музея на 101-ви алпийски полк, бяха поднесени венци и цветя.

„Нека да помним хората , които са оставили следи! Да помним хората, които са били първо хора, след това командири! Тук празникът винаги ще започва с отдаване на почест, да знаем че в Смолян командир е бил офицер, който е стигнал до най-висшето военно звание „генерал“ и е бил началник на отбраната. Ние, които имахме щастието да служим с него, научихме много неща. Надявам се, не само ние, но и всички, които са били свързани с генерал Боцев, да помнят неговите завети! Благодаря на всички вас, които днес отдавате почест на този доблестен български генерал!“, каза командирът на 101-ви полк полк. Димитър Кацаров.

На празника на военното формирование присъстваха командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, представители на Министерство на отбраната, кметове на общини и кметства в област Смолян, директори на държавни и културни институции. Приветствие от името на областния управител Стефан Сабрутев направи зам.-областният управител Младен Исаев. „За Смолян и родопчани военното формирование е емблематично, защото е достоен наследник на славните бойни традиции на 21-ви пехотен Средногорски полк, извоювал свободата на Родопите! Искам да поздравя състава на полка за смелостта, с която са избрали да се посветят на тази нелека и отговорна професия! Да си част от 101-ви алпийски полк е въпрос на дълг, чест и любов към Българската армия и държава! Полкът успешно изпълнява своите мисии и задачи, поставени от Българската армия и заема своето достойно място в състава на Сухопътни войски, защото той е единствения с алпийска подготовка. Уважаеми военнослужещи, често професионалните задължения ще доминират над личния ви живот, защото сте призвани да гарантирате сигурността и спокойствието на гражданите, да се справяте с тежки ситуации и природни бедствия! За това имате обичта на всички нас, родопчани! От сърце желая на всички вас здраве, щастие и твърд дух!“, се казва в поздравителния адрес от областния управител на Смолян.

По случай празника, във Военен клуб-Смолян, полк. Димитър Кацаров награди отличилите се военнослужещи и цивилни служители на 101-ви алпийски полк.

Вирни се горе