101 каба гайди, 101 чевермета и хиляди туристи в Златоград

101 каба гайди, 101 чевермета и хиляди туристи в Златоград

Златоград събра хиляди хора за празника на чевермето, който тази година съвпадна с Гергьовден. Под звуците на гайдите родопчани в носии понесоха чеверметата от автентичното селище в шествие до централния площад, предаде БНР.

Таня Кьоровска под съпровода на кмета на община Златоград Мирослав Янчев и ръководителя на гайдарския състав откриха празника с емблематичната песен за Златоград "Излел е Делю хайдутин".

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев приветства жителите и гостите на града.

“Днес искам да приемете зареждащата сила, която носи в себе си Гергьовден, да се насладите на нашата родопска музика, на нашите песни и танци на усмихнатата Родопа планина на златоградското гостоприемство. Защото Златоград не е просто град, както и Родопа не е просто планина. Те са усещане за живот.”

Стотици хора се стекоха от близо и далеч за празника на чеверметата. Сред празнуващото множество са и жители от съседния гръцки регион.

Фестивалът на златоградското чеверме се провежда обикновено в началото на май, а тази година съвпада с Гергьовден. Празникът носи зареждащата сила на Гергьовден, духа на известното златоградско гостоприемство и родопската музика, според кмета Мирослав Янчев.

Народни носии от различни фолклорни области на страната допълниха колорита на празника. Множество гости на фестивала се присъединиха към призива на домакините от Златоград да празнуват, пременени в български носии.

Златоград продължава с празничната си програма и утре, когато ще се състои гайдарско надсвирване и надиграване.

zlatograd

Вирни се горе