101 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР РАЙЧЕВ

101 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР РАЙЧЕВ

На днешната дата – 28 февруари преди 101 г. в #Чепеларе се ражда един от достойните и колоритни синове на Родопа планина – Димитър Райчев – учител, пещерняк, откривател и проучвател, биолог, спелеолог, археолог, общественик.

Той е основоположник на организираното пещерно движение и на спелеологията в Среднородопския край. Той е главният организатор за създаването на единствения по рода си в Югоизточна Европа Музей на родопския карст и на първия, и единствен в страната Музей на ските и ски-спорта в Чепеларе. Той посвещава живота си за опазване красотата на Родопа планина, за разкриване на загадките на нейните удивителни подземни, пещерни богатства, на природното и културно-историческото ѝ наследство.

Райчев е председател на Пещерен клуб – Чепеларе, Физкултурно дружество „Чепеларец“, Сдружение „Християни“, Природоизследователското дружество; зам.-председател в периода 1976-1983 г. и почетен председател, обявен през 2001 г., на Туристическо дружество „Студенец“ – Чепеларе; почетен член на Българската федерация по спелеология; член на Френската биоспелеоложка асоциация; член на Бюрото на Окръжния съвет на Българския туристически съюз – Смолян; лектор в школата по туристическо ориентиране и отговорник за планинското спасяване към Туристическо дружество „Студенец“; организатор на Младежката школа по спелеология; член на сдруженията „Защита на Родопите“, „Екогластност“, „Екологията и децата“ и др.

Вирни се горе