1 500 лв. лични средства ще дари областният управител Стефан Сабрутев на РИМ „Стою Шишков“-Смолян

1 500 лв. лични средства ще дари областният управител Стефан Сабрутев на РИМ „Стою Шишков“-Смолян

Областният управител Стефан Сабрутев ще дари 1500 лева лични средства за повърхностен ремонт в регионалният исторически музей "Стою Шишков" - Смолян. Това съобщи за SMOLYANNEWS.COM Сабрутев.

Средствата ще бъдат преведени по сметката на музея, за да се използват целево – за закупуването на завеси, които да скрият грозните стени в културната институция, чиято цялост е нарушена, в следствие на течове от дъждове и снеготопене“, каза Стефан Сабрутев. Той обясни, че е разговарял със зам.- министъра на културата и очаква да разбере какви предписания са дадени на Община Смолян, относно състоянието на музея, а също и защо не е включен за ремонт по програмата „Региони в растеж“.

„Общината, въпреки предписанията, не си върши работата и като че ли неглижира смолянския исторически музей. По информация на зам.- министъра на културата, миналата година служебното правителство е предложило два проекта за културна инфраструктура на територията на община Смолян – единият е целеви средства за РИМ - Смолян, а другият за музея на илюзионистите в Момчиловци, но предходното правителство не одобри предложения бюджет на Министерството на културата и те са отпаднали. В момента има отворена процедура за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт по компонент 4, по който допустим бенефициент е Общината и в частност Регионалният исторически музей. Искрено се се надявам от общинската администрация да реагират бързо и да кандидатстват, за да подпомогнат не само музея, а и други културни институции, които имат необходимост от обновяване. Така или иначе отговорността за състоянието на музея в Смолян е тяхна. Освен община Смолян и други общини в областта могат да разчитат на подкрепа в мое лице и съдействие“, отбеляза областният управител.

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян е създаден през 1935 г. Той е най-стария и най-големия в Средните Родопи и е част от Стоте национални туристически обекта. Сградата е общинска собственост. „Повече от 20 години не е правен основен ремонт на музея в Смолян, а само частични. На много места покрива е компроментиран и тече. На няколко места положението е направо фатално. Има напукани мазилки и влага в доста от помещенията, а една от залите е неизползваема, поради течове. С капиталови разходи, които са крайно недостатъчни, през годините ръководството на музея многократно е подменяло мазилките, за да маскира мухала и да спре течовете, с цел да запази и съхрани експонатите и музейните сбирки. Без цялостен ремонт на покрива обаче това е безмислено, защото при всеки дъжд и снеговалеж течовете продължават. Кандидатствали сме по някои от европейските програми, но нямаме одобрение. Изготвили сме и доклад до Министерството на културата, което от своя страна е изпратило предписание, но средства за ремонт няма“, каза директорът на РИМ „Стою Шишков“ в Смолян Валентина Василева. Ръководството на музея е решило с пердета да бъдат закрити част от падналите мазилки, за да не се виждат язвите по стените.

По тази наболяла тема, свързана с окаяното състояние на част от помещенията в сградата, която съхранява културно-историческото наследство на Средните Родопи, потърсихме мнението на собственика й – Община Смолян. „Знаем за проблема с покрива на музея в Смолян и ще търсим варианти за кандидатстване по европейски програми, за да набавим необходимите средства за ремонт, които не са никак малко", коментира зам.-кметът Марин Захариев. Той изрази надежда, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат отпуснати средства за културна инфраструктура и Община Смолян ще търси програми, по които да кандидатства, за да може да се реши проблема с покрива на музея цялостно, допълни Захариев.

Сградата на РИМ „Стою Шишков“ е специално построена и има изключително красива гледка към град Смолян и родопските върхове Перелик, Карлък и Соколица. В музейната експозиция на площ от 2000 m² са изложени предмети от археологията, историята, бита и културата на родопчани, оригинални произведения на изкуството с културно-историческо значение. Фондът наброява близо 150 000 музейни единици, към които се добавят и тези от спомагателен фонд и документи от научен и технически архив плюс библиотечен фонд. Най-ранните предмети са преди средния палеолит (100 000 – 70 000 г. пр. Хр.). Музеят има и богат фотоархив от негативи, позитиви и дигитални изображения, както и ордени и медали, представящи наградната система на България – дарение от полк. Райчо Харбалиев. В музея може да се види с много детайли типичната древна традиция на българите – кукерството. Постоянната експозиция „Културно-историческото наследство от древността до наши дни“ е представена в два раздела: археология, включваща „Праистория“, „Траки“ и „Средновековие“, и етнография с експозиции „Обреден реквизит“, „Традиционни родопски занаяти: ковачество, медникарство, тъкачество“, „Родопска архитектура и дюлгерство“ и „Традиции и съвременност“.

mazil

tech

dajd

obshta

Вирни се горе