Всяко десето дете у нас страда от астма

Всяко десето дете у нас страда от астма

80 на сто от случаите на астма при децата са от алергия

Всяко десето дете у нас страда от астма, която може да доведе до трайно увреждане на белия дроб, ако не се вземат навреме мерки. За това предупредиха специалисти в Световния ден за борба с астмата.

Ключово значение при астмата имат две групи алергени – акарите от домашен прах и полените. Други фактори за отключване на заболяването или за провокиране на отделни пристъпи са вирусите и дразнители във въздуха – например частиците, които се отделят от изгорелите газове на автомобилите. 51% от българите са засегнати от замърсяване на въздуха с фини прахови частици, стана ясно наскоро,коментира д-р Румяна Рачева пред "Нова телевизия",цитирана от Dir.bg.

Най-честите прояви на астмата са задух, свиркащо дишане и кашлица, които се появяват на пристъпи.

„Тези епизоди могат да бъдат с различна честота и тежест, и постепенно настъпва увреждане на лигавицата и на подлигавичния слой на дихателните пътища и в края на краищата – настъпва и трайно увреждане на белия дроб, което се дължи на алергичното възпаление”, допълва д-р Рачева.

Затова е особено важно заболяването да се улови и лекува навреме. Въпреки че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните да водят пълноценен и нормален начин на живот.

Представители на Сдружението на фелдшерите в България настояха да могат да лекуват в училищните кабинети, както и да назначават терапия, а не само да насочват болните деца към личните лекари. “В малките и отдалечени райони на страната, където линейките се бавят при пристигането си, се налага бързо да се окаже спешна медицинска помощ”, каза пред журналисти Пенка Врачева, член на сдружението, цитирана от БТА. По думите й в училищата все повече се увеличават случаите на травматизъм, на тежки алергични състояния, на астматични пристъпи.

Вирни се горе