Уникалният HIPEC-метод спаси живота на две жени с метастази в корема

Уникалният HIPEC-метод спаси живота на две жени с метастази в корема

И онкоболни от Италия започват да се лекуват в Медлайн HIPEC център в Пловдив, заради 20 пъти по-ниски цени на новите и много по-надеждни методи на оперативното лечение!

“С уникалния за България нов оперативен HIPEC-метод бе спасен живота на две онкоболни жени с метастази в корема и яйчниците в една от водещите вериги болници у нас – Медлайн-Централ Хоспитал.” – пишат водещи медии в България.

“Не съм очаквала, че след такава тежка операция, в която ми бе поставен химиотерапевтик, ще се чувствам толкова добре”, твърди 58-годишната Сафие Шарифова от Рудозем, след интервенция по най-новия оперативен метод за лечение на метастази на яйчниците в напреднал стадий. Хирургичната циторедукция с хипертермична интраоперативна химиотерапия – HIPEC, е известна още като метода на д-р Пол Шугърбейкър (Paul Sugarbаker), който е негов основоположник.

Основната цел на терапията е да спре агресивното разпространение на метастазите в коремната кухина, когато това не може да бъде постигнато с други методи. При новия комбиниран двумоментен метод, след хирургичното отстраняване на перитонеума или част от него, заедно с видимите метастази и първичния тумоp, коремната кухина се изпълва със загрята смес от химиотерапевтици, унищожаващи невидимите с просто око метастатични клетки. Така, на петия ден след операция, Сафие може да става и да се разхожда. Жената от Рудозем е изумена от резултата, защото 2 пъти е изпадала в алергичен шок след вливки, а при втория път едва не починала. Започва лечение през 2013 г. в голяма университетска болница у нас, след като се установява, че страда от рак на яйчниците с метастази в матката и апендикса. За новия апарат разбира от д-р Мариана Атанасова от онкологията в “Медлайн"-"Централ Хоспитал”. След направените скенер и други изследвания лекарите заключават, че е подходяща за HIPEC терапия.

Комбиниран екип от висококвалифицирани гинеколози, хирурзи, уролози, реаниматори, онколози и психотерапевти извърши операцията на Сафие Шерифова, спазвайки най-новите протоколи на Световния онкологичен център в Милано и частния онкологичен център и фондация Аниели в Торино. Интервенцията продължава 11 часа, а в хода на работата медиците откриват разсейки в дебелото черво и пикочния мехур.

Преди дни, по HIPEC-метода е оперирана и друга пациентка на 67 години, интервенцията е 9 часа, като се оказва, че перитонеумът е обсипан с микрометастази.

“Без тази терапия почистването им на практика е невъзможно. Целият екип е щастлив, че операциите преминаха успешно и пациентките се чувстват отлично”, коментира началникът на АГ отделението – д-р Георги Крумов.

В досегашната практика на родните болници, при диагностициране на карцином на яйчниците в трети и четвърти стадий, не се предприема оперативно отстраняване на метастази в коремната кухина, тъй като шансовете за цялостното им отстраняване са минимални. Така не се дават никакви шансове за лечение на заболелите в този напреднал стадий.

С прилагането на новия оперативен метод има много по-голям шанс да се продължи животът на тези болни. Отстраняват се не само засегнатите органи или тъкани от тях, а при нужда се изчиства и цялата коремна кухина – стените й, както и тъканите които обвиват органите, като по този начин се премахват всички видими ракови клетки. При стандартни операции и последваща интервенозна химиотерапия преживяемостта на пациентите през следващите 5 години е 32%, а с прилагане на новия метод този процент е двойно по-голям – до 65%, твърдят от Медлайн-Централ Хоспитал.

Управата на пловдивската верига болници е в преговори със здравната каса и с частни фондове в Италия, които да поемат заплащането на операциите на техни граждани в България, тъй като стойността на такъв тип операции в частните клиники на Апенините е 100 000 евро, а в Пловдив – 20 пъти по-ниска. В нея се включват само скъпоструващите консумативи, които са за еднократна употреба и разходите за химиотерапевтика. “По този начин целим да дадем възможност на болни от България и чужбина да се подложат на новите и много по-надеждни методи на оперативното лечение на болестта и им дадем шанс удължат живота си”, твърди здравният мениджър на Медлайн-Централ Хоспитал – д-р Невен Енчев.

Вирни се горе