Цитрусите и хапчетата Антибебе вредни за зъбите

Цитрусите и хапчетата Антибебе вредни за зъбите

Храната, напитките и нездравословните навици могат да разрушат зъбите и венците ни.

Дори и да миете редовно зъбите си и да посещавате редовно вашия зъболекар, това може и да не е достатъчно, информира Helth.com.

Сред един от вредните фактори, които оказват пагубно влияние върху зъбите и венците са т. нар. спортни напитки. В последно време те станаха много популярни, но те не са „добри" за зъбите.

„Научните изследвания показват, че нивото на pH в много от спортните напитки могат да доведат до ерозия на зъба. Освен това високата концентрация на киселини може да разруши емайла", обяснява Дейвид Халпърн, президент на Академията по обща стоматология в САЩ. Спортните напитки също така са богати на захар.

Всеизвестно е, че цигарите правят зъбите жълтеникави, но тютюнът може да бъде и много по-унищожителен. „Тютюнът може да разруши сериозно зъбите и венците ни по различни начини", коментира Халпърн.

„Освен това той може да причини рак на гърлото, на белия дроб. Тютюнопушенето може да доведе до смърт. Освен това тютюневият катран образува тънък слой около зъбите, който е идеалната среда за развитието на бактерии. Развитието на тези бактерии може да доведе до възпаление на венците, загниване на зъбите и дори опадане на зъбите", алармира Дейвид Халпърн.

Редовната консумация на вино може да повреди зъбния емайл. Според Халпърн киселинността на виното може да повреди зъбната структура. И бялото, и червеното вино оставят петна по зъбите.

Все пак не е нужно да се лишите от редовната си чаша вино, за да запазите усмивката си, само не прекалявайте с божествената напитка, съветва Халпърн.

Цитрусовите плодове не предизвикват директно кариес, но те съдържа киселини, които могат да доведат до ерозия на емайла.

Дъвка без захар след консумация на цитрус може да предотврати това.

Хапчетата за отслабване освен бърз метод за редуциране на теглото, могат също така бързо да навредят на зъбите, да възпалят венците и да спомогнат за бързото развитие на кариес.

„Повечето хапчета за отслабване водят до сухота в устата и поставят зъбите ни в риск", смята Дейвид Халпърн.

Според него балансираната диета и физическите упражнения ще помогнат освен да отслабнем и да запазим усмивката си здрава.

Скърцането със зъби могат да наранят челюстта, да причини болка и дори да промени отчасти изражението на лицето ни.

„Хора, които иначе имат здрави зъби, могат да ги повредят заради…гневни изблици. Някои имат навик, когато са ядосани силно да стискат зъби, за да не избухнат, това обаче вреди на зъбите", информира Халпърн.

В противовес на това, което сме чували от майките ни, че сладкото е развали зъбите ни, експертите казват, че не сладкото е вредно за зъбите, а киселините, които се отделят при консумация на сладки неща.

Дейвид Халпърн съветва веднага, след като сме хапнали сладко да си измием зъбите. Така ще неутрализираме киселините.

Пубертетът е периодът от нашето израстване, в който подрастващите трябва да обърнат сериозно внимание на зъбите си именно заради хормоналните промени, които настъпват. Горещите напитки може да са една от причините зъбите ни да изглеждат малко потъмнели. За да неутрализираме негативното влияние на сутрешното кафе върху зъбите, специалистите съветват да добавяме мляко.

Противозачатъчните също оказват негативно влияние върху зъбите. Те могат да доведат до възпаление на венците и до инфекции.

Неочаквано, но бутилираната вода също не е безвредна за зъбите. Изследванията в САЩ показват, че водата, която се бутилира съдържа по-малко флуорид от нивото, препоръчително за добра орална хигиена.

„Флуоридът прави цялостната структура на зъба по-устойчива на загниване", обяснява говорителят на Академията Чарлз Пърл.

Диабетът прави тялото по-неустойчиво на инфекции. Той оказва негативно влияние върху венците.

„Необходимо е диабетиците по-често да посещават своя стоматолог, както и редовно да следят нивото на холестерола си ", допълва Пърл. Той посочва, че според някои проучвания диабетиците могат да редуцират общото количество на инсулин, който им е необходим, ако поддържат добра устна хигиена.

По време на бременност е необходимо да се полагат по-специални грижи за зъбите.

Промяна в нивото на хормоните в този период може да доведе до възпаление на венците, до гингивит, както и до инфекции.

Вирни се горе