Стресът причинява целулит

Стресът причинява целулит

Стресът и продължителното безпокойство са в основата на заболяването целулит, твърди проф. Дъглас Макджорд от Британската асоциация за естетическа и пластична хирургия. По време на стрес организмът отделя адреналин, който води до бързото разпадане на мазнините, след което обаче провокира вълчи глад. Хората, подложени на стрес, започват да се тъпчат с храна, а след това се подлагат на изтощителни диети. Честите промени на килограмите довеждат до т.нар. портокалова кожа. Тя е характерна предимно за жените, но малък процент от мъжете също са засегнати от нея, обяснява лекарят.

У нас 78,6% от жените с наднормено тегло са засегнати от това заболяване. Целулитът е и наследствено заболяване. Той може да бъде белег за започващи ендокринни разстройства, съдови заболявания, неправилно хранене, застоял начин на живот и прекомерен прием на хормонални препарати. Прекалено тесните дрехи и дори обувки благоприятстват развитието му, тъй като затрудняват кръвообращението и разтварянето на мазнините. Това е основната причина той да се появява не само при пълните жени, но дори и при слабите тийнейджърки. От портокалова кожа не страдат само чернокожите жени.

Освен лечебните масажи при рехабилитатор целулитът може да бъде намален в домашни условия с изчеткване на бедрата с твърда четка в продължение на 5 минути всяко при смяна на водата с топла и студена. Малко витамин А, капнат върху четката, или силна отвара от зърнастец подпомагат процеса. Като доказани средства срещу целулита проф. Макджорд препоръчва да се ограничат до минимум газираните напитки, алкохолът, мазните и сладките неща и консервираните храни. От менюто трябва да се изхвърли напълно солта, тъй като тя задържа течности в областите под целулита и ги кара да изглеждат още по-зле.

Вирни се горе