Сменяме джипито през юни

Сменяме  джипито през юни

Два пъти в годината – през месец юни и през месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени своя личен лекар с друг, сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За това напомнят от Касата и допълват, че при смяна на джипито се попълва Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. В нея здравноосигуреното лице вписва своите лични данни. Ако постоянният избор на личен лекар е за деца до 18 години или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, изборът на постоянен лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители. В тези случаи се вписват и техните лични данни. В регистрационната форма се попълват и данните на предишния лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор".

Регистрационните форми (бланките) могат да се изтеглят от интернет страницата на НЗОК. Смяната на личен лекар може да стане и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).

Вирни се горе