След 12 - годишна пауза, ученици от Смолян, Рудозем и Мадан ще бъдат профилактирани безплатно с флуорни таблетки

След 12 - годишна пауза, ученици от Смолян, Рудозем и Мадан ще бъдат профилактирани  безплатно с флуорни таблетки

181 първокласници от градовете Смолян, Мадан и Рудозем ще бъдат профилактирани безплатно с таблетки флуор в рамките на нов регионален проект на РИОКОЗ – Смолян, наречен „Фея на здравите зъбки”,съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Инициативата има за цел да накара родителите да полагат грижи за здравето на своите деца чрез профилактични стоматологични прегледи ,провеждането на флуорна профилактика и хигиена. Проектът , насочен към намаляването на случаите на кариес в детска възраст, се осъществява в партньорство с Регионалната колегия на Български зъболекарски съюз – Смолян и фармацевтичната фирма „Панацея 2001”. На провелия се днес ( 20.01.2009г.) в РИОКОЗ – Смолян брифинг, директорът на здравната инспекция д-р Мими Кубатева обоснова нуждата от реализирането на този проект с дългогодишната липса на данни за зъбния статус на децата , както и с липсата на организирана профилактика на детските зъби. Последното безплатно раздаване на таблетки флуор сред бременните жени и децата от детските градини в Смолянско е било през 1998г. След това профилактиката става лична грижа на всеки човек. Според д-р Кубатева проектът е провокиран и от резултатите на извършено през 2007г. от РИОКОЗ – Смолян проучване за съдържанието на флуор във водите на Смолянски регион. Данните от изследвани в периода 2003г.-2006г. проби питейна вода показват наличие на минимално количество флуор в нея. Най-тревожни са резултатите в три общини:

  • В община Рудозем 13% от водоизточниците са със „следи” от флуор. Стойностите варират от „няма” до 0,08 мг./л. при норма 0,7 – 1,5мг./л.

  • В община Мадан 5,9% от водоизточниците са със „следи” от флуор. Стойностите варират от „няма” до 0,38 мг./л.

  • В община Смолян 40,4% от водоизточниците са със „следи” от флуор. Стойностите варират от „няма” до 0,4 мг./л.

Предвид тези резултати, проектът „Фея на здравите зъбки” започва приоритетно сред първокласници от: VI ОУ „Иван Вазов „ – Смолян, СОУ „Отец Паисий” – Мадан и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Рудозем. Те ще приемат таблетките флуор, предоставени безвъзмездно от фирмата „Панацея 2001” в рамките на следващите 9 месеца. Писменото си съгласие за това са дали 181 родители. По време на днешния брифинг, председателят на Регионалната колегия на Български зъболекарски съюз – Смолян д-р Пламен Бързашки заяви, че в качеството си на партньори, трима стоматолози ( д-р Светла Фурланска за гр.Смолян, д-р Чолакова за гр. Рудозем и д-р Лилия Кузманова за гр. Мадан) ще извършат по три безплатни стоматологични прегледа на учениците. Всички малчугани ще получат и подаръци – четки и пасти за зъби. Обобщените в края на м. октомври 2010г. данни от стоматолозите, ще служат за сравнение и оценка на ефективността от предприетите мерки, тъй като зъбният статус на участниците в проекта ще се сравнява с този на техни връстници, необхванати с флуорна профилактика. Директорът на РИОКОЗ – Смолян д-р Мими Кубатева, председателят на Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз в Смолян д-р Пламен Бързашки и регионалният координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години д-р Ивелина Карова, се обединиха в становището, че тази профилактика трябва да е ежедневна и в рамките на 4-5 години след поникването на последния постоянен зъб ( т.е. 14-годишна възраст).Те изразиха надеждата си родителите да продължат да профилактират децата си и след приключването на проекта . Вторият етап на проекта ще стартира през месец април 2010г. и ще е насочен към бременните жени. Доказано е, че приемането на храни, богати на минералите калций, фосфор и флуор, през последните 3 – 4 месеца от бременността, осигурява оптимална минерализация на костите и изграждащите се през този период зъбни корони (на нероденото дете) , и запазва съзъбието на майката. Ето защо след провеждането на информационна кампания, над 17 000 таблетки флуор ще бъдат раздадени на желаещите тази профилактика бременни жени от Смолянски регион.

Вирни се горе