С профилактичен преглед РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври

С профилактичен преглед РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод на 23 октомври в Приемния кабинет на Регионална здравна инспекция – Смолян, етаж 1 ще се проведе измерване на костна плътност. Профилактичният скрининг се препоръчва на жени над 45-годишна възраст; с ранна менопауза, мъже над 50-годишна възраст, на хора със заседнал начин на живот, на такива с наднормено и поднормено тегло, както и на пушачите.

Всички инициативи по повод 20 октомври целят привличане вниманието на обществеността върху последиците от остеопорозата и ползите от профилактиката на това тежко заболяване. Профилактиката е личен ангажимент и означава не само спазване на определени норми и правила, но и вслушване в сигналите, които дава тялото ни.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена “ТИХИЯТ КРАДЕЦ”.

Причините за остеопорозата са:

Вредните навици – пушенето и злоупотребата с алкохол

Недостатъчната физическа активност и заседналият начин на живот

Неправилното хранене и спекулирането с диети за отслабване

Употребата на някои лекарства, най-вече хормонални

Лошото храносмилане, нарушените функциите на щитовидната и задстомашната жлези

Хормоналните промени, настъпили при менопаузата

Нарушената функция на яйчниците /или тяхното отстраняване/, както и на надбъбречните жлези или други заболявания на жлезите с вътрешна секреция.

На практика «хапчето на всички хапчета» за тази епидемия на 21 век е здравословният живот и рационалното хранене. Специалистите препоръчват:

Ходете пеша поне 30 минути дневно. Физическата активност и премереното натоварване на всички кости е един от основните и най-ефикасни методи да се «изпревари» намаляването на костната плътност. Установено е, че най-бързото намаляване на костната маса се забелязва при космонавтите в условията на безтегловност и при хората, приковани на легло, т.е. при лишените от възможността да преодолеят теглото на собственото си тяло.

Откажете алкохола и цигарите.

Спазвайте хигиена на храненето. Рационалното и балансирано хранене е от особено значение за нормалното функциониране на храносмилателната система, за пълноценната обмяна на веществата и за укрепване на имунитета. Полезни за костното ни здраве са: всички видове зеле, особено броколи, всички видове ядки, пълнозърнестите продукти от всички видове зърнени и бобови култури, натурални млечни продукти – сирене, сметана, извара, всички видове сушени плодове особено кайсии и сини сливи, всякакви зелени подправки като босилек, зелен лук , киселец, коринадър, коприва, спанак, пресни плодове и зеленчуци без изключение.

Вирни се горе