РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата с кампания "Костите са наше съкровище"

РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата с кампания "Костите са наше съкровище"

РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата с кампания под надслов: «Костите са наше съкровище». В дните от 20 до 23 октомври експерти на здравната инспекция ще гостуват в градовете Златоград, Доспат и Чепеларе и ще провеждат обучения както сред деца от детските градини, така и сред възрастни жители или гости на тези населени места. Посетителите на обучителните срещи в местните читалища ще имат възможност да се запознаят с последиците от остеопорозата и начините за съхраняване на костното здраве, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

Кампанията „ Костите са наше съкровище” ще бъде финализирана на 24-ти октомври с измерване на костна плътност в Приемния кабинет на РЗИ – Смолян, етаж 1. Цената на изследването е 10 лв. Профилактичният скрининг се препоръчва на жени над 45-годишна възраст; с ранна менопауза, мъже над 50-годишна възраст, на хора със заседнал начин на живот, на такива с наднормено и поднормено тегло, както и на пушачите. За предварително записване и информация, можете да се обадите на тел. 0301/ 5-89-30 всеки работен ден от 9.00 до 16.30 ч. в периода до 23 октомври. Всеки, решил да изследва костната си плътност и да участва в обученията ще получи здравно-информационни материали и „Витамин Д” на Допелхерц ® актив – подарък от фармацевтичната компания ”Куайсер Фарма” – Германия. Специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” ще консултират гражданите относно необходимия хранителен и двигателен режим . Профилактиката на второто по значимост социално заболяване в света трябва да започне от ранна детска възраст чрез изграждане на навици за рационално хранене – консумиране на разнообразна храна, с достатъчен внос на калций, на витамини B, D и C, съчетано с активен двигателен режим. Заседналият начин на живот е пагубен за костното здраве. Физическата активност е задължителна за подрастващите, като най-полезни са спортовете, противодействащи на земното притегляне – футбол, лека атлетика, волейбол, гимнастика, народни или спортни танци и др. Полезно за костите е и ходенето пеша, но то трябва да е с продължителност минимум 30 минути. Спортът и всекидневната физическа активност оказват благоприятен ефект върху здравината на костите, върху мускулната сила и двигателната координация.

При по-възрастните мъже и жени с увеличен риск от падане трябва да се въведат индивидуално съставени програми, съдържащи упражнения за повишаване на мускулния тонус и сила и най-вече за подобряване на равновесието. Препоръчително е ограничаване въздействието на рисковите фактори за развитие на остеопороза като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и кафе.  Практиката показва, че повечето от хората, които се преглеждат по време на акциите в РЗИ – Смолян, са жени на възраст между 30 и 78 години. При около 20 % от тях се наблюдава остеопения (намалена костна плътност), а при близо 15 % – данни за остеопороза.

Вирни се горе