Районната лекарска колегия награди лекари от Смолян на първа линия в борбата с Covid-19

Районната лекарска колегия награди лекари от Смолян на първа линия в борбата с Covid-19

По случай 19 октомври – Ден на българския лекар и честване на 20 години „Чилова академия“ Районната лекарска колегия в Смолян връчи годишните си награди на медици от първата линия в борбата с коронавируса. Тържеството се проведе във фоайето на Родопския драматичен театър. Преди това в храм “Св.Висарион Смолянски” беше отслужен молебен за здраве.

Наградата на национално ниво “Лекар на годината” и Почетен знак – посребрен, получи д-р Румяна Карагяурова, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ-Смолян. Плакет и грамота “Проф. д-р К. Чилов” се присъжда на д-р Нина Сенкова, специалист по инфекциозни болести от същото отделение. Отличията на регионално ниво бяха връчени на д-р Сийка Чернева, също инфекционист; д-р Сергей Сиденко, специалист по епидемиология на инфекциозните болести; д-р Петя Кокудева, специалност “Вътрешни болести и гастроентерология”; д-р Венцислав Проданов, анестезиолог от ОАИЛ в областната болница. С годишните награди Районната лекарска колегия отличава приноса на медиците от екипите за борба с ковидепидемията. Награди получиха и десет лекари-специализанти с пожелание след приключване на специализацията да останат да работят в Смолян.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев връчи плакет и грамота на лекари с дългогодишен принос: д-р Юлияна Лазаров – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, д-р Юра Благоева – началник на Спешно отделение, д-р Мария Чолакова – началник на приемно-консултативен блок, д-р Григор Лалов – специалист по пулмология и фтизиатрияи, вътрешно отделение и д-рАнастас Петров – специалист по вътрешни болести.

Гости на събитието бяха народните представители д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточно-европейският медицински форум, зам.-областният управител Адриан Петров, зам.-кметът Марин Захариев, лекари и медицински сестри, като част от гостите връчиха заслужените награди на удостоените медици.

Вирни се горе