Приключи първият етап на кампанията „Спри и спечели ЗДРАВЕ” 2011

Приключи първият етап на кампанията „Спри и спечели ЗДРАВЕ” 2011

Тридесет и един човека взеха участие в първият етап на „Спри и спечели ЗДРАВЕ” 2011, кампанията на РЗИ Смолян за отказване от тютюнопушенето. По-голямата част от хората, освен консултация със специалист, получиха безплатно и никотинзаместващия медикамент „Табекс”. Той беше осигурен от фармацевтичната компания „Софарма”, традиционен партньор на здравната инспекция във вече ежегодната инициативата,съобщи Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”в РЗИ Смолян.

Ето някои данни за участниците в кампанията. Сред тях повече са мъжете, 18 на брой. Жените са 13. Най-младите хора, пожелали да откажат цигарите са 2 жени на 22 г. и 1 мъж на 23 г. 81-годишен пък е най-възрастният кандидат-непушач. Според тежестта на зависимостта им от никотина (т. нар. физическа зависимост от тютюнопушенето): само един човек е диагностициран с „много силна зависимост”, 10 са „силно зависими” (5 мъже и 5 жени). Умерено пристрастени са 14, като и тук хората от двата пола са еднакъв брой. При останалите се отчита лека зависимост или липсата на такава.

През месеците септември и октомври ще се проведе вторият етап на „Спри и спечели ЗДРАВЕ” 2011. Тогава ще се разбере колко от участниците са се преборили успешно с цигарите и вече живеят като непушачи.

Вирни се горе