Преглеждат безплатно за алергии и астма през май

Преглеждат безплатно за алергии и астма през май

Безплатни медицински прегледи за алергии и астма ще започнат от днес и ще продължат през целия месец, в рамките на Националната кампания „Пациенти за здравословен живот”. Това съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от “Фокус”.

Той посочи, че вниманието ще бъде насочено към алергиите и астмата през целия месец май. Прегледите ще се извършват в почти всички големи градове на страната от лекари, специалисти алерголози, пулмолози или по уши, нос и гърло. Д-р Хасърджиев обясни, че истинският медицински преглед за наличие на алергия е доста сложен. Той се извършва със специални тестове и отнема доста време. Прегледите, които се извършват в партньорство с Националната пациентска организация обаче ще са свързани с анамнеза и данни на пациента за наличието на различни оплаквания.

„Така може да се отсеят пациентите, за които би могло да се подозира, че имат наистина алергия и след това да се продължи със сериозните медицински изследвания”, уточни д-р Хасърджиев.

Едни от особените симптоми за наличие на алергия са сърбеж в очите или носа, често кихане с воднист секрет. Изследването за астма се прави чрез измерване на дишането. И двата метода – и за откриване на алергия, и за астма, са скринингови. Пациентите с нарушения в дишането или резултатът е извън установените норми също ще бъдат насочвани към по-задълбочени изследвания.

Най-често срещаната алергия в момента е поленовата алергия – такава към цъфтящи растения и треви. „Алергията е изключително неприятно заболяване, но нелекуваната сенна хрема или пролетно-лятна алергия би могла да се усложни и да доведе до развитието на астма, а малко хора са наясно с това”, каза д-р Хасърджиев. По думите му – кихането и дразненето в очите не са безобидни симптоми, а могат да алармират за нещо по-сериозно.

Безплатните прегледи ще се извършват след предварително записване на горещата телефонна линия 0700 10 515 всеки делничен ден от 10 до 17 часа.

Вирни се горе