Пациентски организации се обявиха срещу номерцата за болниците

Пациентски организации се обявиха срещу номерцата за болниците

Пациентските организации се обявиха против решението да се раздават номерца, които определят на коя дата ще оперират хората в болница.

Здравното министерство обяви, че това е редът, по който пациентите могат да бъдат лекувани, ако липсва достатъчно ресурс, съобщи bTV.

Тази година болниците преживяха два финансови удара – от Здравната каса и от министерството им орязаха средствата за лечение. Резултатът – пациентите трябва да чакат на опашка, за да влязат в болница. От Лекарския съюз питат как да изготвят списъците с чакащите. А от здравното министерство отговорят – като се раздават номерца с датата на приемане. Пациентските организации се обявиха против, тъй като това ще свие още повече достъпа до медицинска грижа.

Всъщност системата с номерцата не е нова. В специална наредба от 2006 година е посочено, че при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебното заведение изготвя листа на чакащите за всяка клиника, отделение или сектор. В листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от спешна диагностика и лечение. Лицата, получават пореден номер и дата за прием, като се спазва тяхната последователност. Досега тази система почти не се е прилагала. Заради липсата на пари обаче ще стане обичайна практика.

В специално писмо здравното министерство обяснява на лекарите, че в крайна сметка те носят отговорността кой да включат в листа на чакащите и под какъв номер. Междувременно съветват болниците да намалят административните си разходи и да съкратят персонал, за да оцелеят с по-малкото им дадени пари.

На Първия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, който завърши днес край Варна, над 600 лекари поискаха спешни реформи в системата на здравеопазването, допълва БТА. Исканията на медиците са посочени в специална резолюция, която ще бъде представена пред правителствата на всички държави, представители на които участваха в конгреса.

Преизбраният за президент на форума д-р Андрей Кехайов посочи, че проблемите на здравеопазването в страните от Югоизточна Европа са сходни. По думите му лекарите настояват правителствата да вземат спешни антикризисни мерки, както и да осъществят стратегически инвестиции в системата.

Бившият председател на БЛС Димитър Игнатов коментира, че “в момента сме свидетели на финала на българското здравеопазване”. По думите му “системата се разпада и затова е необходима спешна структурна реформа. Министър Борисова и екипът й сами трябва да си подадат оставката, защото за шест месеца не са извършвани никакви стъпки за подобряване дейността на сектора”, посочи още Игнатов.

Вирни се горе