Пак полемика за парите на болниците

Пак полемика за парите на болниците

През 2011 г. болниците отново ще се финансират по нова методика, определена от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), като този път те ще разполагат с така наречените прогнозни бюджети. За сравнение миналата година здравната каса пак определи нова методика за заплащане на болничната помощ, но с така наречените делегирани бюджети. Дали обаче новата система е по-добра, ще гарантира ли адекватно лечение на болните и заплатите на медицинските служители?

Делегираните бюджети

Системата с делегираните бюджети беше въведена миналата година и претърпя сериозни критики от страна на мениджърите на болниците и лекарите, тъй като годишната сума, която се предоставяше на болниците се изчерпваше още през първото полугодие и на практика лечебното заведение остава без ресурси до края на годината – без пари за лекарства, консумативи, медикаменти и заплати. Това налагаше намеса на държавата за допълнително финансиране. Овен това рефлектираше пряко върху пациентите, като се появяваха листи на чакащи, назряваха протести сред лекарското съсловие и в крайна сметка потърпевши оставаха ползващите здравна помощ.

С тази система най-засегнати се оказваха големите университетски болници, където потокът от пациенти е най-голям и парите свършват най-бързо. С други думи методиката доказа своята неефективност и беше заменена от системата на прогнозните бюджети.

Прогнозните бюджети

От НЗОК твърдят, че моделът за финансиране през тази година е по-съвършен, по-ефективен, че системата е „отворена и гъвкава“ и няма да води до дефицити. При него директорите на лечебните заведения ще могат да разпределят средствата от месец в месец и от тримесечие в тримесечие, като не трябва да надвишават отпуснатата сума за тримесечие и да спазват финансовата рамка за годината.

Според директора на здравната каса Нели Нешева друго предимство на новата методика е прякото участие на директора на лечебното заведение в процеса на разпределяне на средства.

„Директорът на болницата не е прост разпределител на средства, той трябва да бъде мениджър, да прояви гъвкавост, да предвиди какви средства са му необходими спрямо обема извършена дейност“, смята Нешева.

Не на това мнение обаче е Министерството на здравеопазването.

Министерството в опозиция

Новата методика на Националната здравно-осигурителна каса за определяне бюджетите на болниците е същата като миналогодишната, заяви министър Стефан Константинов.

По думите му тя е „задържане на статуквото, бетониране, отказване на всякакви промени и пилеене на пари“. Според министъра с новата методология тази година по-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ. „Това означава, че ако на една болница се дадат същите пари, като миналата година, ако цената е повишена три пъти, значи три пъти по-малко пациенти ще се лекуват. Това е един от големите недостатъци на методиката и минира за в бъдеще цялата работа на здравеопазването“, според министър Константинов.

Той твърди, че тази година нещата се повтарят – “каквото е плащано през миналата година, ще се плаща и през 2011 г.” Това е така вероятно, защото е по-лесно и защото не знаят какво да направят, коментира той.

Няма гаранции за нови дефицити

Може да се каже, че новата методика на НЗОК за заплащане на болниците е „крачка напред“, че е по-ефективна и по-гъвкава от съществуващата досега, но не може да се гарантира, че лечебните заведения няма отново да генерират дефицити. Това каза за Investor.bg, д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз.

По думите му има положителна промяна в модела, защото системата позволява „преливане“ на средства от един месец в друг. Според него това е безспорно предимство, защото натовареността на болниците през различните месеци не е еднаква и е въпрос на добър мениджмънт разпределението на отпуснатите ресурси.

И все пак болниците разчитат на обещанието на здравната каса, че в края на годината, при недостиг на средства, дефицитите ще бъдат покрити с 200 млн. лв. от оперативния резерв на НЗОК.

Вирни се горе