Отново възможност за смяна на личния лекар

Отново възможност за смяна на личния лекар

През юни, всеки, който е недоволен от семейния си лекар, може да извърши промяна в избора. Следващият възможен период за нов избор на личен лекар ще бъде през декември. В останалото време смяната на семейния лекар става само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или при прекратяване договора на лекаря. Това съобщават от Районната здравноосигурителна каса. Всеки, който желае да гласува доверие на нов семеен лекар, трябва да закупи специална регистрационна форма за постоянен избор. Цената на талона е 20 ст. В него се попълват личните данни на здравноосигуреното лице, както и тези на досегашния семеен лекар. След това формулярът се представя на новоизбрания лекар, който попълва и своите данни. Не е необходимо хората да уведомяват досегашния си лекар за смяната. Той ще бъде информиран служебно от РЗОК.

При предоставяне на попълнения талон на новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителна книжка или ако лицето все още няма такава, смяната се извършва с третия екземпляр от първоначалната регистрационна форма за избор на лекар.

Хората, които пребивават в друго населено място временно /пр. само за летните месеци/ вместо да сменят лекаря си, могат да направят временен избор за период до пет месеца. Това се прави чрез специална регистрационна форма за временен избор, в която лицето вписва от коя до коя дата иска да бъде валиден този избор. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар или от специалиста, който временно следи състоянието им. Рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в района, в който е упражнен временният избор. След изтичане на посочения срок, лицето се възстановява в пациентската листа на лекаря, при който е записано за постоянно.

Вирни се горе