Отбелязваме 31 май-Световния ден без тютюн, под мотото „Тютюнопушенето и здравето на белите дробове“

Отбелязваме 31 май-Световния ден без тютюн, под мотото „Тютюнопушенето и здравето на белите дробове“

31 май – Световен ден без тютюн 2019 г.

„ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ОГРАБВА ВЪЗДУХА ТИ. ИЗБЕРИ ЗДРАВЕТО, РАЗБИЙ НАВИКА!“

Тази година отбелязваме 31 май, Световния ден без тютюн, под мотото „Тютюнопушенето и здравето на белите дробове“. Така Световната здравна организация фокусира вниманието ни върху изключително негативното въздействие на употребата на тютюн върху дихателната система и способността й да причинява болести като рак и хронични респираторни заболявания.

По този повод през месец май експерти на РЗИ – Смолян проведоха обучителни срещи относно ползите от неупотребата на цигари сред 290 ученици от 5 кл. до 10 кл. от Смолян, Неделино, Старцево, Девин и Чепеларе. На срещите двадесет младежи се възползваха от възможността да се убедят в негативното въздействие на пушенето като измериха съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух. Кампанията на здравната инспекция тази година ще включва и акция сред гражданите и служителите на различни администрации в Смолян под мотото „Тютюнопушенето ограбва въздуха ти. Избери здравето – разбий навика!“. На 31 май (петък) от 9:30 ч. пред сградата на Областната администрация специалисти по профилактика на болестите ще разпространяват информационни материали за ползите от спирането на цигарите, а пушачите ще могат да установят количеството въглеродния оксид в издишания въздух и съответстващото съдържание на въглеоксихемоглобин в кръвта им, показател, който се използва също за диагностика на зависимостта от тютюна и за усилване на мотивацията за спирането му.

На същия ден от 14:00 до 16:00 ч. в зала №115 на първия етаж на Областната администрация ще гостува Консултативният кабинет за отказване от тютюнопушене към РЗИ. На индивидуална среща със специалист всички желаещи безплатно ще получат съвети и подкрепа за спиране на цигарите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА НА 31 МАЙ 2019 Г.

Тютюневият дим съдържа над 7000 химични вешества, 250 от тях са токсични и дразнещи дробовете, а 69 са канцерогенни. Тютюнопушенето е отговорно за някои от най-сериозните заболявания на дихателните пътища. Сред тях е ракът на белия дроб – на цигарите се дължат над две трети от смъртните случаи от тази болест в световен мащаб. По данни на СЗО тя е главната причина за смъртността от злокачествени заболявания в повечето страни от Европа. През 2018 г. близо 430 000 европейци са починали от белодробен рак, а с него са били диагностицирани повече от половин милион нови случая. Употребата на цигари е водещата причина и за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), включваща хроничен бронхит и емфизем. Тя обостря и астмата, която ограничава нормалната активност и допринася за инвалидизация. Рискът от развитие на хронични респираторни заболявания е особено висок сред хората, които започват да пушат в детска или тинейджърска възраст, тъй като тютюневият дим значително възпрепятства развитието на белите дробове и влошава тяхната функция за целия живот.

Също добре установена е връзката между тютюнопушенето и туберкулозата. Химичните вещества в дима понижават имунитета и могат да допринесат за развитието на латентна туберкулозна инфекция. При хората с активна туберкулоза цигарите увеличават риска от инвалидизация и смърт поради дихателна недостатъчност.

Тютюневият дим е много опасен замърсител на въздуха в закрити помещения. Той може да се задържи в атмосферата до пет часа, а системната му атака поставя непушачите в риск от всички болести, характерни и за доброволно пушещите. Бебета, изложени във вътреутробното си развитие на токсините от майчиното тютюнопушене или излагане на тютюнев дим, често имат намален растеж и функция на белите дробове. Децата пасивни пушачи, особено в собствените си домове, са в по-висок риск от поява и обостряне на астма, пневмония и бронхит, както и от ХОББ в зряла възраст. Преимуществата от спирането на цигарите за белите дробове са незаменими! Дори само за три месеца неупотреба белодробната функция започва да се възстановява, а до девет месеца кашлицата, хриповете и задъхването намаляват и постепенно изчезват. Отказването от тютюна може значително да понижи опасността от белодробен рак: 10 години след спирането рискът спада наполовина, намалява вероятността и от други злокачествени заболявания, например, на устата, гърлото и хранопровода.

Шансът за прекратяване на пушенето се увеличава двойно, ако пушачите получат подкрепа от специалист и ползват никотин-заместващи средства (като лепенки, дъвки, таблетки и други) в сравнение с опитите да спрат сами. Всеки желаещ да спре цигарите може целогодишно да получи безплатна консултация в Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето в Регионална здравна инспекция – Смолян след предварително записване на тел. 0301/ 58930, съобщиха от здравната инспекция.

В материала е използвана информация от материали и сайта на СЗО.

Вирни се горе