Опасност от детски паралич у нас

Опасност от детски паралич у нас

У нас съществува реален риск от детски паралич (полиомиелит), както и от редица други заразни заболявания, за които са предвидени задължителни имунизации на децата. Това предупреди националният консултант по инфекциозни болести доц. Майда Тихолова.

Лекарката припомни, че в последните две години в страната са боледували от морбили 25 000 деца, като от тях 24 са починали.

Фактът, че една от болестите, която е напълно предотвратима след имунизации, може да достигне такъв размер, води до извода, че задължителната имунизация у нас не се прави по адекватен начин и не обхваща целия контингент, към който е насочена, коментира доц. Тихолова. Тя посочи, че в страни, в които няма контрол на имунизациите, като Таджикистан и Афганистан, има няколко стотин регистрирани случая на деца, заболели от полиомиелит, като реалният им брой е значително по-висок.

Последните случаи на полиомиелит в България са от 1985-1986 г., когато заболяват повече от 20 деца и през 2001-2002 г., когато също има няколко заболели.

У нас не се знае колко деца са ваксинирани и колко не, според задължителния имунизационен календар, срещу полиомиелит и дифтерия, каза още доц. Тихолова. Според нея, ако задължителните ваксини се пропускат, рискът от тежки и смъртоносни заболявания, които в Европейския съюз вече са преодолени, е реален.

Детският паралич се предизвиква от човешките полиовируси. Това са чревни вируси, които са изключително устойчиви. Те попадат в организма чрез замърсена храна или от предмети, държани от заразен човек, и могат да живеят с месеци в организма, преди да се проявят. По думите на доц. Майда Тихолова на 1000 заразени един пациент се парализира. Заболяването е характерно за детската възраст и започва с внезапни и резки сутрешни парези и парализи, а вечер детето е здраво.

Вирни се горе