Откриха кабинет за детско дентално здраве

Откриха кабинет за детско дентално здраве

Специалисти на РЗИ – Смолян и лекари по дентална медицина ще запознават смолянските малчугани с правилата за устна хигиена в специален Кабинет за детско дентално здраве, съобщиха от пресцентъра на РЗИ Смолян.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева официално откри вчера ( 09.05.2014г.) Детски кабинет за орално здраве в Стоматологична поликлиника – Смолян. На церемонията присъстваха директорът на РЗОК д-р Кузман Гелов, проф. Мария Куклева – Тодолова – национален координатор по програмата за профилактика на оралните заболявания, зам. ректор и ръководител катедра » Детска дентална медицина» в Медицински университет гр. Пловдив, регионалният координатор по прогламата д-р Ивелина Карова, председателят на Сдружение «Нови хоризонти» Стоянка Люнчева, представители на общинската администрация в областния град и стоматолози.

Съвместната инициатива на РЗИ – Смолян, Регионалната колегия на Български зъболекарски съюз и Община Смолян, осъществена с подкрепата и на Европейския информационен център „Европа директно” в Смолян и фирмите „ Глаксо Смит Клайн „ и „Астера” е във връзка с регистрираната през последните години завишена заболеваемостта от кариес при подрастващите в област Смолян Помещението, намиращо се на първия етаж в сградата на Стоматологичната поликлиника е оборудвано с детски мивки и огледала, нагледни и информационни материали, консумативи за поддържане на добра устна хигиена.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева припомни, че това е възобновяване на дейност, преустановена през 2000-та година поради настъпилите промени в здравеопазната система. „Идеята ни е чрез обучение на деца на възраст от 3 до 7 години, да създадем у тях положителна нагласа към грижата за личното здраве и практически умения за поддържане на добра устна хигиена. Децата на Смолян го заслужават”- каза д-р Кубатева. Председателят на Сдружение „Нови хоризонти” изрази радостта си, че в Деня на Европа се поставя началото на една толкова хубава инициатива. ” Европейският съюз отделя голямо внимание на профилактиката, а с откриването на кабинета за детското орално здраве се правят макар и мънички стъпки в посока подобряване на профилактиката на всички нас, защото здравите хора са щастливи, а като има здрави хора, се спестяват много разходи за лечение, много нерви и притеснения” – каза още тя и пожела успех на инициативата. „Кабинетът за орално здраве, чиято дейност сега се възстановява е една изключителна инициатива, за която поздравявам РЗИ – Смолян, тъй като много малко места в страната разполагат с такава възможност” – посочи проф. Мария Куклева – Тодорова . Смолян е областта в България с най-висока епидемичност на зъбния кариес, но за щастие това е заболяване, което може да бъде контролирано и предотвратено чрез поддържането на една добра орална хигиена и достатъчно познания у малчуганите, които те да изпълняват като препоръки още от най-ранна възраст. Децата на Смолян в много отношения са конкуренти на своите връстници в Европа по различни поводи даже като победители в преки състезания. Надявам се чрез този кабинет, те да бъдат конкуренти на своите връстници и по оралното си здраве. – каза още проф. Куклева и се ангажира с оказването на всякаква помощ, включително и методична.

Дейността на кабинета бе открита с интерактивно обучение на деца от ОДЗ № 2 «Синчец», които под вещото ръководство на експерта от здравната инспекция Радка Сулинаджиева и лекарите по детска дентална медицина д-р Мария Куклева и д-р Величка Белева демонстрираха на практика научените правила за миене на зъбките. Всеки от малчуганите получи и подаръци, осигурени от фирмите «Астера» и «Глаксо Смит Клайн». Щастлива съм, че след близо 15 години отново имаме възможност да покажем на децата по толкова интересен начин защо и как трябва да си мият зъбките-сподели след обучението д-р Величка Белева. Според нея случаите на кариес при подрастващите в нашия регион се дължат не толкова на лошата хигиена, а на други фактори като липсата на достатъчно флуор във водата и недобрия хранителен режим. При извършената визуализация на зъбната плака със специалния разтвор се установи, че децата поддържат сравнително добра устна хигиена, което е много радостно за нас, каза и д-р Мария Куклева. Тя изрази категоричното си мнение, че високата патология от кариес при децата може да се преодолее чрез профилактични дейности – добра устна хигиена, подходящ хранителен режим, силанизиране и работа с родителите.

Вирни се горе