МЗ ще изплаща максимално лекарствата за социално значими заболявания

МЗ ще изплаща максимално лекарствата за социално значими заболявания

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще се стреми да осигури максимална реимбурсация (изплащане) на лекарствата за социално значими заболявания, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Това е заявено днес на среща с пациентски организации, дистрибутори и производители на лекарства, с министъра на здравеопазването Божидар Нанев, зам. министъра по лекарствена политика Мила Власковска и съветника по лекарствена политика Асен Дудов.

Основната цел на МЗ е да осигури основно медикаментозно лечение за всички пациенти и едва след това да разширява достъпа до допълнителни терапии, се посочва в съобщението.

Бързото допълване на позитивно-реимбурсната листа е една от първите стъпки за осигуряването на по-добър достъп до лекарства, които се предприеха, допълват от министерството.

При тази ревизия на списъка няма да се изключват медикаменти и няма да се отнемат права, които вече са дадени на пациентите, е отбелязал министър Нанев.

Като начало в листата ще се включат 25 основни животоспасяващи лекарства, които в момента липсват, е заявила Власковска.

Вирни се горе