РЛК Смолян:"Изявленията на шефа на здравната каса уронват авторитета на болницата

РЛК Смолян:"Изявленията на шефа на здравната каса уронват авторитета на болницата

Според членовете на УС на РЛК Смолян, изнесената по този начин информация от д-р Кузман Гелов-директор на РЗОК,за фрапиращи нарушения в смолянската болница, уронва авторитета на лечебното заведение и инспирира сериозни негативни тенденции върху лекарите, работещи в него. Предоставените по този начин изолирани факти от направени проверки е едностранно и все още недоказано нарушение, тъй като не са преминали останалите две стъпки предвидени по НРД,съобщават с факс до медиите от съсловната организация.

До това становище се стигна днес по време на извънредно заседание на УС на РЛК-Смолян,във връзка с изявленията на Директора на РЗОК-Смолян в медийното пространство, относно констатации при извършени проверки в МБАЛ- Смолян – лечебно заведение за болнична помощ- договорен партньор на НЗОК. Имайки предвид изложените факти, УС на РЛК – Смолян се самосезира за наличието на тежки нарушения от страна на д-р Кузман Гелов на текстове от Кодекса по Професионална етика на лекарите на БЛС. Във връзка с това взе следните решения :

  1. Сезира Комисията по професионална етика на РЛК-Смолян за образуване на административно производство срещу д-р Кузман Гелов и изработване на становище по компетентност.

2.УС на РЛК-Смолян заявява категорично, че в условията на тежкото състояние на здравната система в страната и в Областта, и встъпването в длъжност на ново ръководство на МБАЛ-Смолян, е необходима градивна, компетентна и професионална политика от всички институции. 3.УС на РЛК-Смолян препоръчва на лекарите, конкретно засегнати от медийните изяви на Директора на РЗОК-Смолян да потърсят правата си по съответният ред,съобщи д-р Емилия Апостолова-Председател на Районна лекарска колегия на гр. Смолян.

Вирни се горе