Епидемичната обстановка в област Смолян се задържа спокойна

Епидемичната обстановка в област Смолян се задържа спокойна

Областният управител Недялко Славов представи пред медиите актуалните данни за разпространението на коронавирус на територията на област Смолян. „Към 15 февруари 2021 година общо установените случаи от началото на извънредното положение са 2292, от които излекуваните вече са 1961, а 218 са починали. Към момента активни са 113 лица, от които 78 се лекуват в домашни условия под наблюдение на лични лекари, а хоспитализираните са 35 – 32-ма в лечебните заведения на територията на областта и 3-ма в болници извън региона.“

Славов допълни, че спрямо сравнителния анализ между административните области в страната, област Смолян остава на 26-то място по общ брой заразени и на 22-ро място по брой установени случаи спрямо броя на населението – с 1 на всеки 45. Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян, обобщи данните за област Смолян от Националната информационна система за периода 8-14 февруари 2021 година. 14-дневната заболяемост в региона ни е 72,4 на 100 хиляди при 156,8 за страната. Регистриран е седмичен ръст от 20,6% в областта при 20,9% среден за страната, с което попадаме от Жълтата в Оранжевата зона. 14-дневната смъртност е 6,76 на 100 хиляди при 8,34 за страната. За посочения период новите потвърдени случаи са 40, като 67,5 % от диагностицираните са на възраст 50+ години ( средна възраст: 55,9 г.; мъже:17, жени:23 ).

През изминалите две седмици няма нови потвърдени случаи за заразени сред медицински персонал и в сферата на социалните услуги. Новоустановените в областта на образованието са общо трима – 1 педагогически персонал и 2-ма ученици. Общият брой на починалите лица през последните две седмици е 4-ма – 3-ма мъже и 1 жена на средна възраст 80,2 години със съпътстващи сърдечни и онкологични заболявания. Излекуваните са 21. Общият брой на карантинираните лица е 132, от които 75 контактни на положителен и 57 пристигнали от рискови зони. „Лечебните заведения на територията на нашата област имат готовност за хоспитализация при значително увеличаване на болните с COVID, разполагат с необходимите екипи, легла, лични предпазни средства, лекарствени препарати и кислород. Към момента заетите легла в областта от определените за лечение на пациенти с коронавирус са 18% от общия брой. Епидемичната обстановка в областта се задържа сравнително спокойна засега.“, каза д-р Кубатева, насочвайки вниманието, че за момента в областта се справяме благодарение на спазване на противоепидемичните мерки от по-голямата част от хората.

„Най-много жалби за нарушаване на мерките, като струпване на хора, неносене на маски, неспазване на работно време, в РЗИ-Смолян получаваме за комплекса Пампорово и за транспортните средства. Нашият контрол в тези направления е засилен, когато има установени нарушения се предприемат мерки, съгласно законодателството. През последните две седмици от РЗИ са извършени 139 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, за констатирани нарушения са издадени 24 акта.“, д-р Кубатева съобщи също, че е проведена среща с общопрактикуващите лекари от област Смолян за спазване на противоепидемичните мерки на територията на техните практики. Относно извършените лабораторни изследвания, през периода 8-14 февруари са направени 159 PCR-теста, от които 21 са отчели положителен резултат; 214 бързи теста за антигени, от които 29 положителни; 58 бързи теста за антитела IgG и М, от които положителните са 34 – за IgG и 7 – за IgM. Към 16 февруари общият брой на ваксинираните е 772, от които 269 със завършен ваксинационен процес. Ваксинирането на заявилите желание от социалните институции приключва днес, през тази седмица предстои да бъдат ваксинирани и желаещите учители, с което се приключва и втора фаза. „През следващата седмица очакваме да получим ваксини и да започнем с третата фаза.“, допълни директорът на РЗИ-Смолян. Относно заявилите желание да се ваксинират членове от Общинската избирателна комисия и секционните избирателни комисии, които ще се включат в изборите за кмет на община Баните на 28 февруари, д-р Кубатева каза, че са предвидени дози от ваксините, които в рамките до два дни ще бъдат поставени. „Към днешна дата в областната болница се лекуват 18 пациента с доказана ковид-инфекция, двама от които са на интензивно лечение. Персоналът е здрав, имаме капацитет и от името на колектива искам да благодаря на хората, спазващи мерките, което през последните два месеца позволява „глътка въздух“ за колегите.“, каза директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев.

Вирни се горе