Двуминутно изследване открива остеопорозата в начален стадий

Двуминутно изследване открива остеопорозата в начален стадий

Изследване, което трае само няколко минутки измерва с голяма точност костната плътност. “Остеоденситометрията е един от сигурните методи за разпознаване на остеопорозата още в нейният начален стадий“, казва д-р Иван Домусчиев, д.м., ендокринолог в клиника „Медикус Алфа”, гр. Пловдив.

При остеопорозата настъпва значителна загуба на костната маса, което намалява здравината на костите. В България над 820 000 жени са в риск от остеопорозни счупвания. При 43% от костните фрактури се касае за наличие на остеопороза, сочи статистиката. Това е двойно повече от средните данни за населението в Европа (23%) и значително повече в сравнение със САЩ (30%). В страните на Европейската общност от това заболяване страдат 40 милиона дами, което представлява 12% от населението. Всички тези статистически данни доказват, че остеопорозата е един от най-сериозните медико-социални проблеми на съвременното общество.

“Ето защо поне веднъж годишно е препоръчително да се прави остеоденситометрия, скрининг-тест за здравето на костите, с профилактична цел“, съветва д-р Домусчиев. Това се отнася за жените в менопауза или с поднормено тегло, както и за мъжете с намалено ниво на мъжките полови хормони.

Тестът е включен и в профилактичната програма „Здраве и дълголетие – антиейджинг”. За популярния вече в целия свят anti-aging style (антиейджинг стайл) на живот откриването на остеопорозата и нейното своевременно лечение е част от борбата с остаряването и в пъти намалява риска от счупвания. Известно е, че фрактура на тазобедрената шийка, например, води до месеци нетрудоспособност, а при по-възрастните и до летален изход, заради залежаване.

Основни рискови фактори за остеопорозата са фамилно обременяване, късно настъпване на първия цикъл при жените, ранна менопауза, оперативно отстраняване на яйчниците, недостатъчен прием на калций и витамин Д, дълготрайна терапия с глюкокортикостероиди, твърде малка двигателна активност, поднормено тегло.

Профилактиката на остеопорозата включва богата на калций и витамин Д храна (мляко и млечни продукти), отказ от алкохол и цигари, достатъчно движение, достатъчно излагане на слънчевите лъчи и т.н.

Вирни се горе