Доплащат на болниците, но след проверки

Доплащат на болниците, но след проверки

Представен е нов проектодоговор, който може да бъде преподписан с отделни лечебни заведения за доплащане за извършени болнични услуги в срок от 1 месец след отчитане на дейността.

Това съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев след заседание на областния съвет по здравеопазване, на което бе разгледана структурната реформа в системата. В него участие взеха управители на болници от Софийска област, кметове на общини и представители на НЗОК, предаде БТА.

Проектодоговорът включва отчетените разходи над размера на делегираните бюджети да се заплащат след проверка на съответните болници. Сега в Закона за бюджета на здравната каса има възможност за тримесечен анализ и актуализация на бюджетите на лечебните заведения.

Системата се нуждае от известно дисциплиниране, основният ни стремеж в условия на тежка финансова криза да може реално свършената и отчетена работа да бъде заплатена, заяви министър Нанев. Той добави, че всяко плащане над делегираните бюджети на болниците, както и плащания по сигнали ще бъде проверявано стриктно, за да може обществения ресурс да се използва максимално ефективно.

Намалението на бюджетите на болниците за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година е с 35-40%, като няма болници с увеличен бюджет, съобщи Ивайло Ваклинов – началник на отдел в НЗОК, след областен съвет по здравеопазване. По думите му намалението на средствата е съобразено с намалението на бюджета на Здравната каса. Той допълни, че бюджетите на болниците се определят на базата на броя преминали пациенти през лечебното заведение, както и сложността на оказваното лечение. На болниците, в които преминават най-много пациенти и се очаква броят им да бъде увеличен, са заплатени дейностите за декември миналата година, каза Ваклинов.

Той припомни, че делегираните бюджети се изразяват в тримесечно разпределение на наличния ресурс. На базата на анализ на движението на пациентите през първото тримесечие ще бъдат определени тримесечни стойности за второто тримесечие. Към момента наличният ресурс е разпределен само за първото тримесечие, уточни Ваклинов.

Той опроверга твърденията, че има тенденциозно отношение при определянето на бюджетите на различните видове болници. По думите му, анализът в процеса на сключване на договори с болниците, показва, че в 99 процента от случаите има редукция на договори по определени клинични пътеки, на които болниците не отговарят, което не може да доведе до ръст на пациентите, а точно обратното.

Заместник-министърът на здравеопазването Валерий Митрев съобщи, че в болниците започва серия от четири вида проверки. Една от тях е одит на договори, като от районната здравноосигурителна каса в Перник например ще проверяват болницата в Кърджали, за да няма по думите на Митрев бизнес интереси и “мерене с двоен аршин”. Ще се проверява дейността на Агенцията за медицински одит. Ще има и съвместни проверки с медицински дружества дали пациентът е трябвало да бъде приет в болница, дали за извършената медицинска услуга лекарят има съответната професионална квалификация, както и за резултата от болничното лечение. Ще се извършва и мониторинг на дейността на болниците от пациентски организации.

Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев принципът, по който ще отпадат лечебни заведения, ще бъде реално извършена дейност. На основание на този принцип той прогнозира, че още десетки други болници, освен обявените 21, ще затворят до края на годината. Това обаче няма да стане рязко през първите три месеца на годината.

Вирни се горе