Доктори ще лекуват онлайн

Доктори ще лекуват онлайн

Хората в Рудозем ще може да се лекуват през интернет чрез видео-конферентна връзка с доктори от Пловдив, София и други градове. Общината защитава трансграничен проект в Брюксел за дистанционно лечение онлайн. Тя е разработила варианта за нетрадиционните медицински услуги с гръцки партньори по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег 4, съобщава в. “Марица”.

До разработката се стигнало след като станало ясно, че няма перспектива за общинската болница и държавата абдикира от осигуряването на лечение в отдалечените, малко населени планински райони. От пролетта болницата преустанови дейност заради невъзможност да сключи договори по клинични пътеки със Здравната каса при променените изисквания за това.

Идеята, заложена в проекта, разгледан преди месец в Брюксел, е да се оборудват няколко лекарски кабинета в досегашната болница, в които лекарите “ще приемат пациентите” с оплаквания. През видео-конферентна връзка водещи специалисти от София, Пловдив или други градове ще консултират болните и ще назначават лечение.

Така ще се осигурят качествени медицински услуги, като се спестят на жителите сериозни разходи за транспорт и пребиваване в други селища, мотивират се от общината. Сега и за най-малките и незначителни оплаквания хората са принудени да пътуват до болниците в Смолян или Мадан.

Вирни се горе