Днес е Световния ден за превенция на самоубийствата

Днес е Световния ден за превенция на самоубийствата

Според Световната здравна организация всяка година близо 1 милион души по света умират по причина самоубийство. Подобно нещастие преобръща живота на едно семейство на всеки 40 секунди някъде по света. Данните показват също, че на всеки човек, който сам е сложил край на живота си, още 20 правят неуспешни опити за това. Тенденцията е до 2020 г. броят на хората, извършващи самоубийство, да нарасне 2 пъти. Самоубийството е сред първите три причини да смърт сред младите хора на възраст 15 – 35 години. Най-често суициди и суицидни опити се правят в развитите страни. В рамките на Европейския съюз най-често това се случва в страните от Източна Европа, но и в Литва, Австрия, Унгария и Финландия. Поради важността на този проблем, от 2004 г. 10 септември е обявен от СЗО за Световен ден за превенция на самоубийствата. Мотото, избрано от СЗО и Международната асоциация по превенция на самоубийствата за 2010 г. е: „Различни лица, различни места: превенцията на самоубийствата по света”. Целта на инициативата тази година е да се предложи на вниманието на обществеността поглед върху възможностите за предотвратяване на суицидното поведение, както и за борба със стигмата и изолацията. Според данни, предоставени от РЦЗ – Смолян за последните 4 години, общият брой на хората в нашата област със суицидно поведение (общо хората с опити и тези с успешни самоубийства) е следният: 2007 г. – 23 души 2008 г. – 13 души 2009 г. – 15 души През първото полугодие на 2010 г. хората, извършили опит за самоубийство или самоубийство, в областта са 10. От тях – една жена и 9 мъже. Отново за първите шест месеца на 2010 г. в нашия регион най-голям е броят на хората, осъществили самоубийствени действия във възрастовата група «до 19 години», 3 човека. Изводът ни от горните данни е, че не може да се говори за тенденция към покачване на честотата на суицидното поведение на територията на област Смолян. Трябва да се има предвид обаче, че данните, с които разполагат органите на общественото здраве не са твърде изчерпателни, тъй като не всички от реалните случаи на самоувреждане се квалифицират като суицидно поведение поради много причини. Една от тях е все още съществуващите в обществото ни табу и стигма, свързани със самоубийството, хората, които го извършват и причините за такива действия,съобщиха от пресцентъра на РИОКОЗ-Смолян.

Според специалистите от Международната асоциация за превенция на самоубийствата в отделните части на света са установени различия в характеристиките на хората, които извършват самоубийство или опит за такова. Различия има и в обстоятелствата, които подтикват хората към подобни действия. В същото време, обаче, като съществена прилика изпъква значението на това, как всеки един от нас преживява чувството си за свързаност с другите хора. А това в голяма степен е определящо за доброто психично здраве, за усещането за житейски и емоционален комфорт на хората навсякъде по света.

Като проблем на общественото здраве, за суицидното поведение може да се каже още, че: Честота на самоубийствените действия не е еднаква сред всички групи от населението. Тази честота има тенденцията да нараства с възрастта – сред децата суицидното поведение е по-рядко срещано отколкото сред възрастните Честотата на самоубийствата е по-висока сред мъжете, отколкото сред жените Почти във всички страни се наблюдават по-чести опити за самоубийство сред жените, отколкото сред мъжете.

От епидемиологичното изследване ЕПИБУЛ, проведено в България през 2003-2007 г. се установява, че 677 души на 100 000 души население са правили някога през живота си опит за самоубийство. Установено е също, че опитите за самоубийство са 2 пъти по-често при наличие на каквото и да е психично разстройство. Други данни, които се събират от Направление „Психично здраве” към НЦООЗ от началото на 2009 г., показват, че през изтеклата година в България са регистрирани 2712 суицидни опита. От тях със смърт са завършили 673. Опити за самоубийство са направили 1618 жени (178 завършили със смърт) и 1094 мъже (495 завършили със смърт). Съотношението между опитите и успешните суициди е 3:1. Още информация за суицидното поведение у нас през 2009 г. През 2009 г. най-възрастния човек, посегнал на живота си, е бил на 92 години, а най-младия на 9 години. Средната възраст на хората, извършили самоубийствени действия е била 41,57 години. Средната възраст на жените е 38,3, а на мъжете 46,4. Средната възраст на хората, направили неуспешен опит е 36,98, а на сложилите край на живота си 55,49 години. През миналата година 308 деца са се опитали да сложат край на живота си – 271 момичета и 37 момчета. Най-разпространеният способ за самоубийство е самоотравянето с медикаменти. Следват обесването, самоотравянето с химически вещества, хвърлянето от височина, използването на хладно оръжие, самонараняването с огнестрелно оръжие и пр.

Защо някои хора прибягват до самоубийство – рискови фактори за суицидно поведение: В основата на самоубийствените действия стоят голям брой причини, които са комплексни и взаимосвързани. Идентифицирането на тези фактори, разбирането на тяхната роля, както в опитите за суицид, така и в реализираните самоубийства, е с огромно значение за предотвратяването им. Ето някои от най-разпространените фактори, които могат да повлияят върху личностите, предразположени към самонараняващо поведение: Социално-икономически, например: нисък социално-икономически статус, финансова и икономическа несигурност, проблеми в професионалната реализация, загуба на работно място и др. Психологически и социално-психологически: криза в живота на човека, която той/тя възприема като неразрешима и непреодолима, влошаване на семейните отношения, прекратяване на интимни отношения, загуба или прекратяване на взаимоотношения със значим човек, твърде остро преживяване на чувства като страх, срам и вина, и др. Други фактори, увеличаващи риска: Социална изолация; Системна злоупотреба с алкохол или наркотици; Соматична болест, особено такава, която е неизлечима или протича със силна болка и води до инвалидизиране; Психиатричен проблем (съществен фактор за осъществяване на опит или успешно самоубийство) – най-често депресия и други разстройства на настроението, шизофрения, но също така и едно общо чувство за безнадеждност, което не винаги е свързано с наличието на психична болест Достъпност до средства за самоувреждане – много важен фактор за извършването на самоубийство или опит за такова (достъпността до голяма степен определя и това дали опитът ще бъде успешен или не) Наличието на предишни суицидни действия (предишен опит за самоубийство) също е значим индикатор за риск от реализирането на самоубийство.

Протективни фактори – фактори, които намаляват вероятността от извършване на суицидни действия: Добра (положителна и стабилна) самооценка – добро самочувствие и самовъзприемане, изградено чувство за собствена ценност Чувство за социална свързаност (удовлетворяващи взаимоотношения с близкото обкръжение, особено със семейството и приятелите), наличието на социална подкрепа при проблеми и кризи, Стабилни и щастливи взаимоотношения с интимния партньор,Изповядването на религия (религиозност)и Други,съобщи Деница Иванова,мл. експерт, отдел „Опазване на общественото здраве” при РИОКОЗ Смолян.

Вирни се горе